2024. április 19., péntek

Nyolcvannégy új fertőzött

Kissé nőtt az új betegek száma – Október elsejétől felvehető lesz a szezonális náthaláz elleni védőoltás

Az elmúlt 24 órában Szerbia területén 8285 koronavírus-tesztet végeztek el, és 84 polgárról bizonyosodott be, hogy megfertőződött a COVID-19 vírussal  – ez derül ki a covid19.rs honlap 15 órakor közzétett friss adataiból. Ezzel túlléptünk az egymillió koronavírus-tesztelésen Szerbiában.

Ebben az időszakban egy személy elhunyt, amivel 728-ra nőtt a járvány szerbiai áldozatainak száma.

Az össz fertőzések száma az országban 32.078, a halálozási arány 2,27%. Az egészségügyi minisztérium és a Batut intézet adatai szerint a nap folyamán 38-an vannak lélegeztetőgépre kapcsolva Szerbia területén, a kórházban kezelt páciensek száma pedig tovább csökkent, 407-en szorulnak kórházi ápolásra.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter a Szerbiai RTV-n kijelentette, hogy az elmúlt 24 órában mintegy ezer koronavírus-vizsgálatot végeztek el, ebből 680 személy első ízben jelentkezett, s ez azt mutatja, hogy nem szabad lazítani.

Hangsúlyozta továbbá, hogy minden polgárnak tiszteletben kell tartania a következő előírásokat: zárt térben és utazás során maszkot kell viselniük, kerülniük kell a tömeges összejöveteleket, ahol sok ember van és ahol nem tudják betartani az óvintézkedéseket, valamint nem szabad megfeledkezni a rendszeres fertőtlenítésről sem.

Lončar arról is szólt, hogy a jövő héten találkozóra hívják össze azon kórházak igazgatóit, amelyek nem tagjai a COVID-rendszernek, hogy megszervezzék a munkájukat, és hogy folytathassák a nem koronavírusos betegek kezelését. Hozzátette, hogy a krónikus betegek eddig sem voltak veszélyeztetve.

Arra a kérdésre, hogy Szerbia részt vesz-e a kínai vagy más vakcinák klinikai tesztelésében, Lončar elmondta, nem, mivel azok nem teljesítik a gyógyszerügynökség által támasztott feltételeket.

A Tanjug jelentése szerint a miniszter biztosította a polgárokat, hogy október elsejétől felvehetik a szezonális náthaláz elleni védőoltást.