2024. március 29., péntek

Elkelt Belgrád szimbóluma

Az új tulajdonos 16,5 millió eurót fizetett a Belgrád palota (Beograđanka) tulajdonjogáért

A nyilvános felhívásra mindössze egy ajánlat érkezett, az új tulajdonos a belgrádi székhelyű MPP New Project cég, amely a másodjára felajánlott, eredeti kikiáltási árában fizette ki a kért összeget. A városvezetés álláspontja szerint pályázat kihirdetésére nem volt szükség, mivel a nyilvános meghívóra csak egy érdeklődő tett ajánlatot.

Az első felhívásra nem volt érdeklődés, de az épület kikiáltási ára akkor még 20 millió 600 ezer euró volt. Ebből kifolyólag döntött úgy a főváros vezetőségének tanácsa, hogy az árat valamivel lejjebb engedi, egészen pontosan 16 és fél millió euróra.

A Marera Properties, a szerbiai kereskedelmi ingatlanpiac egyik legnagyobb vállalata szerdán délelőtt erősítette meg hivatalosan a hírt, miszerint ő az új tulajdonosa a főváros egyik legszimbolikusabb építményének.

A felvásárlási jog az épületben lévő irodaházakra vonatkozik, és nem foglalja magába a torony mellett található kiskereskedelmi létesítményeket. A területet illetően az új tulajdonos 20 ezer négyzetméter felett gazdálkodhat.

A nyilvános közleményben felhívják a figyelmet, hogy a Belgrád palota felépítése óta nem esett át komoly felújítási munkálaton. Az adásvételi szerződés értelmében a Marera Properties az épület felvásárlásával 8 millió euró értékű beruházásra is elkötelezte magát, amit az épület rekonstrukciójára kell fordítania, és a munkálatokat három év alatt köteles befejezni.

A Belgrád palota 1969 és 1974 között épült, Branko Pešić építészmérnök tervei alapján. A karakteres irodaház 24 emeletes, 101 méter magas, a földszinten a Merkator üzletlánc egyik boltja található. Az épület adott otthont RTV Studio B szerkesztőségének, de az IKEA cégnek is volt itt irodája, akárcsak a Blic szerkesztőségének.