2024. április 25., csütörtök

Korona ellen víkendház

Jelentősen megdrágultak a hétvégi házak a járvány kitörése óta – Újvidék környékén a kertes házak ára is emelkedett

A Köztársasági Földmérő Intézet jelentése szerint az első fél évben 40 százalékkal megnőtt a kereslet az üdülők iránt a múlt év azonos időszakához képest. Az országos ingatlanpiac ugyan 14 százalékos visszaesést jegyzett, ám az adatok elemzéséből kiderült, hogy a koronavírus-járvány miatt jelentősen megugrott a hétvégi házak iránti kereslet. Jelentős mértékű az áremelkedés a falusi házak esetében is.

A legtöbb víkendházat Vajdaságban értékesítették. A tartományban 551 adásvételi szerződést kötöttek az első fél évben, a legnagyobb kereslet a szerémségi nyaralók iránt volt: csak Inđia községben 98 értékesítés zajlott le, Újvidéken 35 ingatlan kelt el, Karlócán pedig 28 szerződést írtak alá – áll az intézet jelentésében.

KIKÖLTÖZNI A VÁROSBÓL!

A hétvégi házak iránti kereslet növekedését a koronavírus következményeivel magyarázta a lapunk által felkeresett ingatlanügynök is. Vladan Malbaša, a Solis ingtalanközvetítő iroda munkatársa szerint az érdeklődők többsége városi lakásban él, és a több hónapos bezártság miatt olyan helyek után kutatnak, ahol a természetben tartózkodva szabadabban mozoghatnak. Sokan ugyanis attól tartanak, hogy a járvány továbbra is megpecsételi az életünket, és ismét sor kerülhet olyan szigorú intézkedésekre, ami miatt négy fal közé kényszerülhetnek a városlakók – magyarázta az ingatlanügynök.

– Az ügyfelek főként a kisebb területű telkeken levő nyaralók iránt érdeklődnek. A céljuk olyan ingatlannak a vásárlása, aminek fenntartása heti két nap alatt megoldható. Leginkább azok az 500–800 négyzetméter területű telkek keltik fel az érdeklődésüket, amelyeken egy 50 négyzetméternyi lakóépület is található. Nagy hangsúlyt fordítanak arra is, hogy az ingatlan dokumentációja rendben legyen, azaz be legyen jegyezve a létesítmény.

Malbaša hangsúlyozta, hogy Újvidék környékén a keresletet a kínálat is követi, hisz szép számban akad eladásra szánt víkendház. A legtöbb értékesíthető üdülő a szerémségi oldalon van, a Fruška gorán, de sokan kutatnak hétvégi házak után a Duna-parton is. A potenciális vásárlók azonban igencsak meglepődnek, amikor értesülnek az általuk megszabott feltételekkel rendelkező nyaraló áráról – tette hozzá az ügynök.

– A koronavírus-járvány miatt megnövekedett kereslet az árakat is felfelé műdosította, így az idén valamivel drágábbak a víkendházak, mint tavaly: az említett jellemzőkkel rendelkező hétvégi házak ára jelenleg 40 és 70 ezer euró között mozog. A korlátozottabb lehetőségű ügyfelek sok esetben térnek át falusi házak vásárlására, ám a jelenlegi helyzetben ezeket is drágábban kínálják, mint a korábbi években – ecsetelte a helyzetet az ügynök.

MENNYI AZ ANNYI?

A falusi házak árának emelkedését azonban nem szívesen elemzik a pillanatnyi, bizonytalan helyzetben a szakértők. Az ingatlanügynökségek is leginkább azt emelik ki, hogy nagyon változóan alakul az értékesítésük: a szerződésbe foglalt összeg függ a helyszíntől, a telek nagyságától, az épület állapotától és a felek egymás közti megegyezésétől is. Egyértelmű drágulásról tehát egyelőre nem beszélhetünk, de érezhetően emelkedett a kertes házak ára is – mondta el kérdésünkre Malbaša. Példaként említette, hogy ma már az újvidéki Telep városrészben 90 ezer eurónál olcsóbban nem lehet hozzájutni olyan közepes nagyságú telekhez, amelyen bontásra váró épület áll. Nem hivatalos információk szerint a hasonló jellemzővel rendelkező ingatlanokat a tartományi székvárostól 25 kilométerre levő Temerinben 10 és 20 ezer euró között értékesítik. Ennyiért vásárolhatnak ugyanis egy 500–800 négyzetméter telken levő régi, többnyire bontásra való házat azok, akik a jelenlegi helyzetben falura szeretnének költözni.

A drágulást alátámasztják a nyilvánosságra hozott országos adatok is, amelyekből kiderül, hogy Vajdaságban a legdrágább víkendházat Inđián adták el: 200 ezer eurót fizetett érte az új tulajdonos. Ez egyben Szerémség rekordja is, ahol a következő értékes ingatlanért 130 ezer eurót adtak Ürögön, a harmadik helyezett belcsényi (beocsini) nyaraló pedig 50 ezer euróért kelt el. Bácskában is Újvidék környéke áll az értékesítési lista élén, a város területén ugyanis 111 ezer eurót fizettek a legdrágább hétvégi házért. Bánátban viszont már jóval olcsóbban is hozzá lehet jutni nyaralóhoz: itt a legtöbbet egy fehértemplomi ingatlanért fizettek, amely 49 ezer euróért kelt el, a legkevesebbet pedig egy nagybecskereki hétvégi házért adtak, amihez csupán 1000 euróért jutott hozzá az új tulajdonosa. Érdekes, hogy az egyik legdrágább ingatlan mellett Ürögön értékesítették a legolcsóbb szerémségi nyaralót is, amelyért 3100 eurót fizettek. A következő legkedvezőbb árú ingatlanvásárlás Szabadka város területén zajlott: itt 5000 euróért teremtettek maguknak pihenőhelyet az új tulajdonosok.

Szerbiában a legdrágább nyaralók a Zlatiboron vannak: itt kötötték meg az ország legnagyobb értékű, hétvégi házra vonatkozó adásvételi szerződést is, amelynek értelmében 253 ezer eurót fizettek egy víkendházért. A leghozzáférhetőbben Galambócon értékesítik a nyaralókat: az egyre népszerűbb üdülőhelyen egy szerencsés befektető „csupán” 29 ezer eurót fizetett az ingatlanért – hozta nyilvánosságra az országos adatokat feldolgozó földmérő intézet.