2022. június 30., csütörtök

Álompillák

Mi, nők folyton elégedetlenek vagyunk a külsőnkkel. Mindig találunk valami kifogásolnivalót magunkon, még akkor is, ha azt hangoztatjuk, hogy teljesen elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Rengeteg pénzt áldozunk szépségápolási termékekre, kozmetikusra, fodrászra, ruhára, cipőre, és ritkán vagyunk megelégedve azzal, amit a tükörben viszontlátunk. Valaki a testsúlyával áll hadilábon, más a magasságával nincs kibékülve, a harmadik az orrát, az ajkait, a fogsorát, a fülét vagy a kebleit találja túl nagynak, esetleg kicsinek, sőt olyan is akad, aki a kezét, térdét, sőt lábfejét rejtegeti. Egy nő sincs e földkerekségen, aki maradéktalanul meg lenne elégedve természet adta külsejével, még akkor sem, ha ennek az ellenkezőjét állítja, mert mindig van olyan testrésze, amelyet valami módon elrejtene, megnagyítana, lekicsinyítene, bepúderezne, kiigazíttatna, átszabatna, és akkor talán – mondom: talán – megtalálná a lelki békéjét, és boldogan mosolyogna egy fotós kamerájába.

Én most itt töredelmesen bevallom, hogy nekem a szempillám az egyik gyenge pontom. A hajammal ellentétben vékony szálú és egyenes. Világéletemben irigyeltem a hosszú, fekete, felfelé ívelő szempillák tulajdonosait, és ha ráadásul még hímnemű is volt az illető, másra sem tudtam gondolni, csak arra, hogy miért áldott meg a sors ilyen gyönyörű pillákkal egy férfit!

(Illusztráció – Pixabay.com)

Amikor húszas éveimben felfedeztem a szempillagöndörítő eszközt, kissé helyrebillent az önértékelésem, és azt a kockázatot is vállaltam, hogy a rendszeres használata tönkreteszi a pillákat, és egy rossz mozdulattal akár tőből kitépheti. Állandóan hordtam magammal, hiszen a hideg nyirkos és a meleg párás levegő is egyből lelohasztotta, így mielőtt emberek előtt megmutatkoztam volna, elmentem a mosdóba szempillát kunkorítani. Ez évekig így ment – elnyűttem jó néhány kis eszközt –, és néha ráerősítettem egy szempillaspirállal is. Időnként bevetettem szempillaápoló szérumot, sőt még ricinusolajat is, nem sok sikerrel. Valószínűleg ennek a „tortúrának” az eredményeként megritkultak, és még erőtlenebbek lettek a szempilláim. Hiába göndörítettem őket, nem segített semmi. Az utóbbi időben még zárt helyiségben (üzletben, postán) sem vettem le a napszemüvegemet, annyira zavart, hogy szinte egyáltalán nem látszik a szempillám... Kétségbeesésemben már az is megfordult a fejemben, hogy műszempillákat tetetek fel, de visszatartott a természetellenes hatás, valamint az, hogy tönkreteszi a valódi pillákat.

Aztán jött a karantén. Keveset jártunk ki, és ritkán használtam a göndörítőt. És egyszer csak a közösségi hálón látóterembe került a lash-lifting. Ez egy olyan eljárás, amely során a saját szempillákat emelik meg göndörítő hatóanyagokkal, amelyeket kifejezetten szempillákra fejlesztettek ki. Ezek az anyagok hipoallergének, így ezt a szépülési formát az érzékeny szeműek is igénybe vehetik. A feltételezésekkel ellentétben nem roncsolja a pillákat, nem ugyanaz, mint a szempilla dauer – igen, ilyen is van! –, amely csak a pillák végét göndöríti. Ez a módszer a szálak egészére hat, így nem lesz keszekusza a végeredmény. A kezelés után 24 órát nem érheti víz a szemeket, utána visszatérhetünk a napi rutinhoz. Spirálozhatjuk, krémezhetjük, a párnánkba temetkezve alhatunk, nem igényel különösebb odafigyelést. Tartóssága 4–8 hét között mozog, illetve függ a szempillaváltás gyorsaságától is.

Többek között azoknak ajánlják, akiknek nem lehet, vagy nem akarnak műszempillát, akiknek túl egyenes a pillájuk, emiatt szinte észrevehetetlen, és akiknek lelóg a szemhéjuk, és emiatt nem látszik a szempillájuk.

Első olvasatra nagyon megtetszett a dolog, és úgy döntöttem, kipróbálom.

Pusztán szimpátia és érzés alapján kiválasztottam egy újvidéki szalont, és egy nagyon kedves, pozitív kisugárzású kozmetikus hölgy kezei között találtam magam. Az egész eljárás fájdalommentes volt, és felért egy relaxációval. Először kaptam egy tapaszt az alsó szempilláimra, majd egy szilikonpadot a szemhéjamra, a szempilláim tövére, erre simította fel a kozmetikus a pilláimat. Nem tudom pontosan, meddig volt rajta a szérum, amely kissé megnyitotta a szálak szerkezetét, mert értelemszerűen végig csukva volt a szemem. Ezt követte a göndörítés, majd a fixírozás és a festés. Az egész körülbelül egy órát vett igénybe. Amikor először tükörbe néztem, némi csalódást éreztem, mert azt hittem, teljesen felpördülnek majd a pilláim. Kissé megemelkedtek ugyan, meg a tekintetem sokkal nyitottabb lett, de én többre számítottam.

Amikor hazaértem, elővettem a kis kütyümet, és láss csodát: olyan göndör, ívelt szempilláim lettek, hogy csak pislogtam! Egy kis rásegítéssel ugyan, de azóta is rebegtetem a pilláimat.

Úgy döntöttem, adok még egy esélyt az eljárásnak, lehet, hogy másodjára még látványosabb lesz az eredmény. És nem kell a szempillagöndörítővel bíbelődnöm, sőt akár otthon is hagyhatom…