2024. április 23., kedd
ZENTAI THURZÓ LAJOS MŰVELŐDÉSI-OKTATÁSI KÖZPONT

Éledezik a művelődési élet

Amennyiben nem romlik a járványügyi helyzet, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ illetékesei a törvényes előírásokkal összhangban nyitottá teszik az intézmény épületeit és termeit, valamint rendezvényeket is szerveznek majd – nyilatkozta napilapunknak Hugyik Richárd, az intézmény igazgatója, aki elmondta, az első rendezvényük a városnaphoz kötődik, csütörtökön este nyitják meg a zentai Városi Múzeumban a városnapi kiállítást. Hugyik Richárd elmondta, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatójával is konzultált, és a tervek szerint ők igyekeznek megtartani azokat az előadásokat, amelyek a tavaszi karanténintézkedések miatt elmaradtak. A Miroslav Antić Kamaraszínház társulata októberben meg szeretné rendezni a hagyományos Jovan Đorđević Színházi Fesztivált. A művelődési központ igazgatója elmondta, hogy kisebb, 20-30 fős rendezvényeket ők is szeretnének tartani, és Pejin Attilával, a városi múzeum vezetőjével is megállapodtak abban, hogy ő is tarthat kisebb ismeretterjesztő előadásokat, valamint az alkotóházba is terveznek kisebb eseményeket, minimális számú közönség mellett.

– Arra is oda kell figyelni, hogy a mi élettényeinkből fakadóan például a Világutazók című videóvetítés-sorozatunk nézőinek átlagéletkora 50–60 év, és van, amikor 40-en is összegyűlnek – hangsúlyozta az igazgató, aki hozzátette, mindenképpen nyitni szándékoznak, ám kevesebb rendezvénnyel és kisebb számú közönséggel, mint ahogyan azt megszokhattuk, mégis annak reményében, hogy rövidesen változni fog a helyzet.

– Az a személyes álláspontom, hogy a járványügyi helyzet függvényében nyitni szeretnénk, és amennyiben növekszik a mozgásterünk, meghívjuk azokat a színházi előadásokat is, amelyek a tavasz folyamán elmaradtak – nyilatkozta az igazgató, aki az előttünk álló hónapokra tekintve elújságolta azt is, hogy amennyiben maradnak a jelenlegi keretek, akkor az október 6-ai Batthyány-emléktábla-koszorúzást és az október 23-ai ünnepséget megrendezik. Ugyanakkor a művelődési központ keretében működő intézmények látogathatók, a könyvtárba igyekeznek az újságolvasókat is visszacsábítani, mivel az előírásokat betartva erre is adottak a feltételek, a kiállítások is látogathatók, sőt új rendezvényekkel is elő szeretnének rukkolni.