2024. április 25., csütörtök

Helyben a legjobbat

A Magyarkanizsai Egészségház arra törekszik, hogy a legjobb szolgáltatást nyújtsa a pácienseknek

A mostani helyzetben a kórházak többsége csak a legsürgősebb eseteket fogadja, így elengedhetetlenül fontos, hogy a betegek helyben, otthonuktól nem messze kapják meg a megfelelő egészségügyi ellátást. Ezzel tisztában van a Magyarkanizsai Egészségház vezetősége, éppen ezért folyamatosan a színvonalas és gyors, precíz ellátás biztosítására törekednek, aminek érdekében különféle fejlesztéseket is eszközölnek. Nemrégiben több új gépet is beszereztek jótékonysági szervezetek, illetve klubok támogatása által, a NIS-nek köszönhetően pedig csinosítaniuk is sikerült. A részletekről Gyólay Karolina igazgatónő számolt be.

– A Magyarkanizsai Egészségház a helyzetre való tekintettel sem adja fel azt a nézetét, miszerint a folyamatos fejlődésben a jövő. Ezt a feladatot a követelményekkel lépést tartva próbáljuk megoldani, amihez támogatásokat is igénybe veszünk. A nők és a gyermekek kaptak fokozottabb figyelmet az elmúlt időszakban, ugyanakkor az egészségügy többi részét sem hanyagoltuk el.

Milyen eszközökre tettek szert?
– Kiváló lehetőségünk adódott, hogy a Soroptimist Klubon keresztül fel tudtuk venni a kapcsolatot a GR3 Help Europa elnevezésű svájci székhelyű szervezettel, amelytől nagyon szép ajándékokat, illetve adományokat kaptunk. A nőgyógyászat így egy nagyon korszerű, hidraulikus nőgyógyászati ággyal gazdagodott, ami a nők egészségügyi védelméhez járul hozzá, ugyanis kényelmesebben és sokkal korszerűbb módon eshetnek át a nők a vizsgálaton.

Eddig ilyennel nem rendelkeztek?
– Kizárólag klasszikus ággyal rendelkeztünk, hidraulikussal nem. Ilyen állítható eszköz kizárólag a kórházakban található meg, egészségházakban nem, így kiváltságos helyzetben érezhetjük magunkat.

Miért volt erre szükség?
– A nők egészségvédelme nálunk kiemelt helyen van, és ehhez most ez a korszerű eszköz még inkább hozzájárul. A megelőző vizsgálatoknál is nagy jelentőséggel bír, mi pedig folyamatosan arra törekszünk, hogy a prevenciót természetessé tegyük számukra. Éppen ezért, amikor ezt az új ágyat megkaptuk, negyven nőt, akik megelőző vizsgálatra jelentkeztek, még meg is ajándékoztunk! Ez az akciónk nagy örömünkre sebtében lezajlott. Ezenkívül más segítség is érkezett.

Mivel bővült még az egészségház?
– Szintén a svájci szervezet közbenjárásával egy ultrahangkészülékhez is hozzájutottunk, amelyet az egészséges gyermekek rendelőjében és tanácsadójában helyeztünk el. Mondanom sem kell, hogy a negyvenéves készülék mellett igencsak jó szolgálatot tesz. Ez egy háromszondás ultrahangos készülék, amely a pici csecsemőktől az ifjakig képes elvégezni az ultrahangos vizsgálatot. Ezáltal magas szintre emeltük az ultrahangos diagnosztikát a gyermekosztályon is. Azért is nagy öröm ez, mert ezzel most már teljesen lefedtük az ultrahangokkal mind a gyermek-, mind pedig a radiológiai osztályt.

A NIS is támogatta az egészségházat. Ők hogyan járultak hozzá a jobb ellátáshoz?
– Tavaly sikeresen pályáztunk a NIS-nél, akkor egy ultrahangkészüléket szerezhettünk be, idén pedig az ő jóvoltukból ki is csinosíthattuk a várótermet. A múlt héten két gyermekvárótermünket tehettük szebbé.

A jótékonysági klubokkal is jó együttműködést ápolnak.
– A Soroptimist mellett a Partiscum is segített, ajándékba kaptunk könyveket, játékokat, így a gyermeksarkot is újabb tartalommal tudtuk megtölteni, továbbá egészségügyi dolgozóinknak munkaruhát is ajándékoztak, amiben mindig hiányt szenvedünk.

Mik a közeli jövőre vonatkozó terveik?
– Továbbra is próbálunk minél több eszközt beszerezni, és az ellátás minőségét a lehető legjobb szinten tartani. Örömmel tölt el, hogy minden falusi rendelőnk biztosítani tudja az alapellátást, hiszen a községhez összesen tizenhárom település tartozik, amelyeknek polgáraiért egyaránt felelősnek érezzük magunkat, és akik egyforma ellátást érdemelnek. Innen kezdve az a dolgunk, hogy még magasabb szintre emeljük az ellátás színvonalát, és minél szélesebb körű szolgáltatást nyújthassunk, annál is inkább, mert községünkben nincs kórház, a mostani helyzetben pedig nagyon nehéz a kórházakba való bejutás, így igyekszünk mindent helyben, a legjobb tudásunk szerint megoldani, erre törekszünk most és az elkövetkezendőkben is.