2024. április 19., péntek

A Đoković-eset visszhangja

Novak Đoković bűnbánóan nyilatkozott, miután eltalálta az egyik vonalbírót, és emiatt vasárnap kizárták nyolcaddöntős mérkőzéséről: „Szomorúnak és üresnek érzem magam. Beszéltem a vonalbíróval, szerencsére rendben van. Nagyon sajnálom, hogy ekkora megrázkódtatást okoztam neki akaratom ellenére. Most kezelnem kell a bennem lévő csalódottságot, tanulni fogok az esetből, hogy jobb ember lehessek. Mindenkitől elnézést kérek” – írta közösségi oldalán az idei 26. meccsén veretlen világelső, aki 18. Grand Slam-diadalára készült New Yorkban.

Carreno Busta úgy vélekedett, hogy egyetlen játékos sem tenne ilyet szándékosan. „Csak balszerencse volt. Ilyet nem lehet tenni, de Novak nyilván senkit sem akart eltalálni. Nem így akartam továbbjutni.”

A legendás Martina Navratilova hitetlenkedésének adott hangot. „Véletlen, de hülye dolog volt, a bíróknak nem maradt más választásuk. Szerencsére a vonalbírónak semmi baja sem történt” – írta Twitterén az egyéniben 18-szoros GS-bajnok csehszlovák–amerikai játékos.

A hétszeres Grand Slam-győztes Mats Wilander is a balszerencsét emlegette: „Ilyen pechet el sem lehet képzelni. Ezzel együtt hibázott, mert nem visszagurította a labdát a labdaszedőnek, és ez a lényeg. Keményebben ütötte hátra a kelleténél, mert dühös volt. Ilyet nem szabad csinálni.”

Az ausztrálok fenegyereke, Nick Kyrgios szokás szerint gunyoros hangvételű üzenetet tett közzé: „Képzeljék csak el, ha én ütnék torkon mondjuk egy labdaszedőt. Vajon hány évre tiltanának el? Öt? Tíz? Húsz?”

A tenisztörténelem első leléptetett játékosa, John McEnroe arról beszélt, hogy Đoković lett a sportág rossz fiúja. „Nem bírta a nyomást, és mostantól örökre ő lesz a tenisz rossz fiúja. Ha elfogadja ezt, akkor van esélye további sikerekre. Ezt sosem tudja már magáról lemosni – vélekedett „Big Mac”, hozzátéve: – Ami még rosszabb, korábban vállalta a felelősséget a tetteiért, de most sajtótájékoztató helyett elhagyta a US Open helyszínét, és a Twitteren kért bocsánatot. Ez nem elég.”

A leléptetett teniszezők

A teniszezők listája, akiket Đoković előtt helytelen viselkedés miatt leléptettek:

2019 – Nick Kyrgios (ausztrál), Róma: Kyrgiost a norvég Casper Ruud elleni, 2. fordulós találkozóján zárták ki, miután mérgében egy széket dobott a lelátóra.

2017 – Denis Shapovalov (kanadai), Davis-kupa: Shapovalov a brit Kyle Edmund elleni meccsén véletlenül a vezetőbíró arcába ütötte a labdát, ezért leléptették.

2012 – David Nalbandian (argentin), Queens’s Club: Nalbandiant a döntőben léptették le, miután belerúgott egy reklámtáblába, amely ennek következtében megsebezte az egyik vonalbíró lábszárát.

2009 – Serena Williams (amerikai), US Open: Williamset a női egyes elődöntőjének végén ellenfele, Kim Clijsters meccslabdájánál léptették le, miután az egyik vonalbíró jelentette, hogy a játékos verbálisan megsértette őt.

2007 – Stefan Koubek (osztrák), Metz: Koubeket azért zárták ki 1. fordulós mérkőzésén (Sebastien Grosjean volt az ellenfél), mert egy vitatott ítélet után káromkodott a tornaigazgatóval való vitája során.

2007 – Anastasia Rodionova (ausztrál), Cincinnati: Az orosz születésű játékos azért kényszerült idő előtt elhagyni a pályát, mert a labdával célba vett egy szurkolót, aki ellenfelének, a német Angelique Kerbernek drukkolt.

1996 – Irina Spirlea (román), Palermo: Spirlea volt az első játékos a WTA történetében, akit leléptettek. Erre azt követően került sor, hogy sértő megjegyzéseket tett az egyik bíróra a Stephanie De Ville elleni, második körös találkozóján.

1995 – Carsten Arriens (német), Roland Garros: Arriens a selejtezőben, első összecsapásán ütőjével megütött egy vonalbírót, ezért kizárták.

1995 – Jeff Tarango (amerikai), Wimbledon: Tarango a 3. fordulóban, a német Alexander Mronz ellen összeveszett a székbíróval, majd elhagyta a pályát.

1995 – Tim Henman és Jeremy Bates (britek), Wimbledon: A profi érában a brit duó tagjai voltak az elsők, akiket kizártak Wimbledonban, miután Henman az egyik labdamenet után véletlenül fejen találta a labdával az egyik labdaszedő kislányt.

1990 – John McEnroe (amerikai), Australian Open: Az amerikai fenegyereket a Mikael Pernfors elleni nyolcaddöntőjében léptették le, miután megkapta harmadik figyelmeztetését.