2024. április 19., péntek
ÚJVIDÉK

Rigoletto a szabadban

Régi és új találkozása a színpadon

A Kulturális Kaleidoszkóp programsorozatnak köszönhetően a nagyérdeműnek lehetősége volt ingyenesen megtekinteni a Szerb Nemzeti Színház nagysikerű előadását, a Rigolettót, a Cseh raktár mögött felállított szabadtéri színpadon. Az előadás este kilenc órakor kezdődött, ami valószínűleg annak is tudható be, hogy egy multimediális operaelőadásról beszélünk, ahol fontos volt, hogy kellőképpen sötét legyen ahhoz, hogy a raktár falára vetített alkotások jól kivehetőek legyenek.

Mint ahogy a fesztivál egyéb programjaira, a Rigolettóra is szép számban érkezett közönség, azonban nagy hányaduk nem jutott be az előadásra, mert csak korlátozott számú férőhely volt a felállított nézőtéren, ahol az ülőhelyek zömét már lefoglalták. A színpad elhelyezkedése sem kedvezett azoknak, akik nem érkeztek időben, ugyanis a beléptető kapuból sem láttak rá, éppen ezért többeknek csalódottan kellett távozniuk. Aki bejutott, átesett az ilyen eseményeknél már szokásosnak mondható procedúrán, a lázmérésen és kézfertőtlenítésen, majd helyét elfoglalva élvezhette a darabot. 

A Rigolettót még a múlt évben mutatta be a Szerb Nemzeti Színház Operaria nevű rendezvényén, és nagy sikerrel játszották egészen addig, míg be nem köszöntöttek a járványügyi korlátozások. Mint ahogy a rendező, Aleksandar Nikolić többször is hangsúlyozta a darab kapcsán, nem titkolt céljuk, hogy közelebb hozzák és érthetőbbé tegyék az operát a nagyközönség számára, ami, úgy vélem, sikerül is. A Rigoletto, Giuseppe Verdi három felvonásos operája, annak idején Victor Hugo a Király mulat című színdarabja alapján készült. A darab témája most is, mint minden korban aktuális. A hajbókoló udvari bolond, Rigoletto mindent megtesz Mantova hercegének, asszisztál a kis nők elcsábításánál, gúnyt űz azokból, akik gazdájának nem engedelmeskednek. Ez egészen addig folytatódik, ameddig a saját kalitkában nevelt lánya terítékre nem kerül. A történet természetesen tragédiába torkollik. 

Az előadás kapcsán még a szabadtéri bemutató előtt a szervezők nem győzték hangsúlyozni a darab multimediális jellegét a Cseh raktárra kivetített videóknak köszönhetően, amelyek véleményem szerint a legtöbb esetben nem adtak hozzá túl sokat a színpadi képhez, vagy nem annyit, mint amennyire beharangozták.   A modern technikai megoldások mellett a darabban megtartották a viszonylag korhű jelmezeket, ami igazán látványos volt a tömeg- és táncjelenteknél. A darabot remekül átültették a kisebb szabadtéri színpadra. A minimális díszlet könnyen mozgatható volt, ezáltal a színpadkép is dinamikussá vált. A színészek és a zenekar is egyaránt a maximumot hozta, ezáltal a közönség egy igazán élvezhető előadáson vehetett részt. Aki teheti, mindenképpen nézze meg a darabot a Szerb Nemzeti Színházban. Ha erre nincs módjuk, az estről készült minőségi, több kamerás felvételt megtekinthetik az Újvidék 2021 YouTube-csatornáján.