2024. március 29., péntek
7. ÚJ VÁRSZÍNHÁZI FESZTIVÁL, ČORTANOVCI

Anna Karenina és Oleanna

A hétvégén két alkalommal nézte meg az Új Várszínházi Fesztivál közönsége az Anna Karenina című produkciót, amelyet az Újvidéki Színház társulata legutóbb Magyarországon, a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján játszott. A címszereplő Béres Márta elnyerte a legjobb alakításért járó színészdíjat. Sosem találkozott ennyire mély érzelmekkel bíró szereppel – mondta a színművésznő Kisvárdán Oláh Zsoltnak adott interjújában. Kiemelte, mennyire jó volt Dejan Projkovszki rendezővel dolgozni, mert a próbafolyamat nem előre megírt szövegkönyvre épült, hanem a társulattal együtt elolvasták a regényt, és kiválasztották a hozzájuk közel álló fontos szövegrészleteket, majd a rendező eldöntötte, hogy szeretné, vagy sem, hogy megjelenjenek az előadásban. Mindenki természetesen ahhoz mérten választott, hogy éppen hol tart a saját életében. Így a színpadon elhangzó gondolatok nagyon közel állnak a színészek énjéhez, és rendkívül hiteles és igaz előadás alakult ki. 

A 18 éven felüli nézőknek ajánlott produkcióban, amely az Újvidéki Színház repertoárján van, Béres Márta mellett a 7. Új Várszínházi Fesztiválon is kiváló alakítást nyújtott Német Attila, Mészáros Árpád, Sirmer Zoltán, László Judit, Pongó Gábor, Ferencz Ágota, Ozsvár Róbert, Banka Lívia, Figura Terézia, Bohócki Martin és Dienes Blanka. A művészvendégek – a koreográfus Olga Panga, a díszlettervező Valentin Szvetozarev, a jelmeztervező Marija Pupucsevszka és a zeneszerző Goran Trajkoszki elképzeléseikkel és alkotómunkájukkal felerősítették a színészek őszinte játékát.

Az Új Várszínházi Fesztivál utolsó előtti estéjén a versenyprogramon kívül került bemutatásra a fővárosi Kortárs Művészeti Kar produkciója: Vida Ognjenović rendezte David Mamet amerikai író Oleanna c. kétszemélyes drámája a fiatal tanárnőről és az egyetemistalányról.

A chicagói drámaíró – aki az 1984-es Glengarry Glen Rossért Pulitzer-díjat kapott – sikerét nagyrészt szokatlan színpadi dialógusainak köszönheti, az ún. Mametspeak (Mamet-beszéd) pattogó párbeszédekre és profán kifejezések használatára utal.

Az Oleanna előadás valójában bírálata mai oktatási rendszernek, amelyben a hallgatók visszaélnek a helyzetükkel, jogaikkal és zaklathatják a tanáraikat. Az egyetemistalány, aki felkeresi a tanárnőjét, az osztályzatra panaszkodik. Amikor rájön, hogy a tanárnőt nem tudja jobb belátásra bírni, megvádolja példátlan viselkedéssel és többek között szexuális zaklatással, noha közöttük semmilyen fizikai kontaktusra nem került sor. A darab az elferdült társadalmi értékeket bírálja, és megmutatja azt, hogy milyen végletekig juthatunk el, ha ilyen irányban haladunk a modern oktatásban, amelyben egyenlőségjel került az egyetemista szemtelen viselkedése és a tanár meggyőződése között. A kilencvenes években a belgrádi Atelje 212 színpadán már játszották ezt a darabot Vida Ognjenović fordításában és rendezésében, aki rendező-, dráma- és prózaíró-, valamint pedagógusi munkájáért gazdag pályája során számos díjat kapott. Akkor azonban az előadásban – az eredeti szöveggel összhangban – az egyetemi tanárt férfiszínész játszotta. A čortanovci fesztivál közönsége elsőként láthatta az előadást két nő alakításával. A tanárnőt  a budvai születésű Jovana Todorović színművésznő játssza, aki Belgrádban építi a karrierjét. A rendező az egyetemista lány szerepét a zágrábi születésű Annamaria Serdára bízta, aki nemzetközi iskolákban járt, megtanulta az angol, olasz, francia és spanyol nyelvet. Belgrádba költözött, hogy színművészetet tanuljon Vida Ognjenović osztályában a belgrádi művészeti akadémián, amelyen mesterfokozaton szerzett oklevelet 2019-ben. Közben három játékfilmben és két színházelőadásban játszott. Tapasztalatai további kreatív kutatásra és szakmabeli növekedésre serkentik.