2024. április 25., csütörtök

Húszéves a MAKK

Jubileumra készülnek a muzslyai amatőr képzőművészek

Több ezer festmény, háromszáz kiállítás, 435 tag, számos falfestmény a környező települések középületein. Ezekről is beszámoltak volna a Muzslyai Amatőr Képzőművészek Klubja (MAKK) húszéves jubileumának az ünnepségén, amit azonban el kellett halasztani. Ez mégsem vette el a bánáti amatőrök alkotási kedvét.

Szebbé varázsolják a környezetüket (Kecskés István felvétele)

Szebbé varázsolják a környezetüket (Kecskés István felvétele)

A járvány okozta korlátozások ellenére – ha a megszokottnál kisebb számban is – de minden héten találkoznak a muzslyai amatőr festők. Jobb időkben most egy jelentős jubileum megünneplése körül is serénykednének.

– Elfelejtem gondomat, a bút, a bánatot. Mikor leülök, belemélyedek a kép készítésébe, és mikor elkészül, akkor fantasztikusan érzem magamat. Mert akárhogy sikerül, énnekem a legszebb, és ha nekem tetszik, akkor minden rendbe van. Nagyon jól érzem itt magamat, a társaságban. Örülök, hogy még mindig fönnáll az egyesület, húsz éve már – s ez nem kis idő. Remélem, hogy lesz folytatás is, még sokáig – mondja Hallai Magdolna.

Juhász Istvánt sokan falfestményeiről ismerik, amelyekből már több mint százat készített. Nyugdíjba vonulása után szinte minden szabad idejét a festészettel tölti.

– A festészet az elmúlt tíz évben életemnek a központja. Benne találom meg magamat, a családomat, barátaimat, szomszédaimat. A festészetre szánt idő pedig egy pillanat alatt elröppen – vallja a szomszédos Lukácsfalván élő amatőr festő.

Önerőből teremtettek meg eddig mindent. Képeik legnagyobb részét pedig elajándékozzák. Már csak ezért is elismerést érdemel az elmúlt két évtizedben kifejtett folyamatos munkájuk.

– A mi környékünk, itt a mi népünk nem olyan, aki költeni bírna a képek vásárlására, így nagyon örülünk annak, amikor valamit eladunk. De a munkánkhoz szükséges anyagiak legnagyobb részét mi magunk biztosítjuk, otthonról. Volt két nyertes pályázatunk is. Akkor sikerült tábort szervezni. De a legtöbbször azzal dolgozunk, amit otthonról hozunk – nyilatkozta Hallai Mihály, a Muzslyai Amatőr Képzőművészek Klubjának elnöke.

Az egyesületben ismerkedett meg a festészet alapjaival sok helybéli fiatal is. Közülük néhányan elvégezték a művészeti középiskolát és az akadémiát is. Sajnos az elmúlt hónapokban a gyerekekkel nem foglalkozhatnak, és elmarad a hagyományos búcsúi közös festés is.