2024. április 20., szombat

Elrabolhatták a fehérorosz ellenzék egyik vezetőjét

A belügyi tárca nem tud semmiről – Százakat vettek őrizetbe a hétvégi tüntetés után

Ismeretlenek tegnap Minszkben valószínűleg elrabolták Marija Kolesznyikovát, a fehéroroszországi ellenzék egyik kiemelkedő és közismert alakját, a Koordinációs Tanács tagját. Az eset a főváros központjában történt, ahol álarcosok állítólag egy kisbuszba tuszkolták, majd ismeretlen helyre vitték.

Álarcosok tegnap reggel Minszk központjában állítólag betuszkolták Marija Kolesznyikovát egy kisbuszba, amelyen – szemtanúk szerint – Szvjaz (összeköttetés, kapcsolat) felirat állt, majd elhajtottak vele. A fehérorosz ellenzék közismert és fontos tagja azóta nem válaszol a telefonhívásokra. Az ellenzéki Koordinációs Tanács másik tagja, Makszim Znak is megerősítette: nem tud vele kapcsolatba lépni, sőt a párt többi tagjával sem, és nincs információja arról, hol lehet Maxim Bogrecov, a Koordinációs Tanács tagja, sem Ivan Kravcov, a párt ügyvezető titkára. Bogrecov utóbb jelezte a sajtónak, hogy vele minden rendben van. (Korábban a hatóságok nyomására a Koordinációs Tanács két tagja, Szvetlana Tyihanovszkaja és Olga Kovalkova emigrálni kényszerült; az előbbi Litvániában, az utóbbi Lengyelországban tartózkodik.)

Anton Rodnyenkov, a Koordinációs Tanács sajtótitkára szerint Kolesznyikova tegnap üzleti ügyben tartózkodott Minszk központjában, és ő maga is csak a hírekből értesült az eltűnéséről.

A minszki rendőrség közölte: nincs információjuk arról, hogy bárki őrizetbe vett volna ellenzéki politikusokat. A belügyminisztériumnak sincs tudomása Kolesznyikova elfogásáról, és vizsgálja az eltűnésével kapcsolatos hírek helytállóságát. Az EU viszont azt üzente: elfogadhatatlanok számára az önkényes, politikai okokból történő letartóztatások és elhurcolások Fehéroroszországban.

Kolesznyikova a Koordinációs Tanács elnökségi tagja; augusztusban több más elnökségi taggal együtt őt is őrizetbe vették és kihallgatták. Vasárnap Minszkben részt vett az ellenzéki demonstráción. Akkor ismét tömegek vonultak utcára (vidéken is), követelve Alekszandr Lukasenko államfő lemondását, a rendőri brutalitások kivizsgálását és mélyreható reformok bevezetését.

Lukasenkót augusztus 9-én hatodszor választották zsinórban újra, ám az ellenzék szerint csalással, s ezért azóta tüntetéseken követeli a távozását, amire az elnök nem hajlandó; hatalmát az erőszakszervezetek segítségével próbálja megőrizni. A tiltakozók Lukasenko lemondása mellett új választást, a politikai foglyok szabadon bocsátását és a rendőri túlkapások kivizsgálását követelik.

A vasárnapi tüntetések után a belügyminisztérium megerősítette: 663 személyt vettek őrizetbe. A tárca szerint az országban 42 tömegmegmozdulás volt, amelyeken összesen 31 ezren vettek részt.

Az ellenzék másként tudja. Azt állítja, hogy csak Minszkben több mint százezren tiltakoztak. A városban többen meg is sérültek, amikor a rendőrség oszlatni kezdte a tüntetőket egy traktorgyárnál.

Az államfő elleni tömeges tiltakozásokat a hatóságok kezdetben brutálisan igyekeztek megfékezni. Több tiltakozó meghalt, sokat megkínoztak a fogva tartásuk idején, s vannak olyanok is, akik azóta sem kerültek elő, amióta őrizetbe vették őket.