2024. április 23., kedd

Hátrafelé jár az idő Montenegróban?

A kilencvenes évek visszatérésétől tartanak az ország elnökének politikája mellett kiálló polgárok – Incidens nélkül zajlott az államiságpárti tüntetés

Milo Đukanović államfő és az eddigi hatalmi felállás, a Szocialisták Demokrata Pártja mellett tüntettek vasárnap este több ezren Podgoricán, Montenegróban. Olyan szervezetek képviseltették magukat a tüntetésen, amelyek montenegrói patrióta egyesületeknek és csoportoknak vallják magukat. Montenegró zászlaját lobogtatták, fáklyás felvonulást tartottak, az ellenzéki pártok ellen szóló felkiáltásokkal adtak hangot elégedetlenségüknek a választási eredmények miatt. Válasz volt ez az ellenzéki pártok szimpatizánsainak korábbi podgoricai megmozdulására, melyen szerb zászlókat lobogtattak az ünneplők, s a szerbbarát oppozíció győzelmét hangoztatták. A fáklyás felvonulás után a polgárok hazatértek, nem történtek incidensek az eseményen.

A legerősebb ellenzéki szövetség, a Montenegró jövőjéért koalíció képviselői egész nap arra próbálták rávenni a Montenegró minden részéből érkezőket, hogy maradjanak otthon, nincs okuk az elégedetlenségre. Hivatalos szervezője nem volt a megmozdulásnak, de a Szocialisták Demokrata Pártja az elmúlt napokban arra szólította fel a polgárokat, hogy vegyenek azon részt minél nagyobb számban.

Az esti órákra teljesen megtelt a tömeggel a podgoricai Függetlenség tér, a polgárok vörös és sötétzöld színű öltözéket viseltek, azt kiabálták: „Ez itt nem Szerbia, Viva Montenegró!” A felszólalók arra fektették beszédeikben a hangsúlyt, hogy meg kell menteni az országot a szerb agressziótól, mind ahogy többen mondták, az idő visszafelé kezdett el járni, s jó lenne megállítani az órát, mielőtt még visszaérne az ország a kilencvenes évekbe. Azt üzenték a bosnyák, horvát, albán kisebbségnek, hogy nincsenek egyedül, nekik is biztos helyük van a montenegrói zászló alatt. Hangsúlyozták, hogy Montenegró az egyetlen „párt”, amely ezúttal összekovácsolta a tömeget, más szervezőre nincs is szükség. Az is elhangzott, hogy nem fogják megengedni a montenegrói államiság sárba tiprását, a bátrak ugyanis akkor kelnek fel, amikor a legnehezebbnek ígérkezik a harc.

Mint ismeretes, Montenegróban a parlamenti választásokat követően hatalomváltásra lehet számítani. Milo Đukanović politikai szervezete, a Szocialisták Demokrata Pártja megnyerte ugyan a választásokat, de szoros volt a küzdelem a legerősebb ellenzéki koalícióval, s további két ellenzéki blokk szerzett jelentős támogatást. Az ellenzékieknek a kisebbségi pártok nélkül is megvan a parlamenti többségük, de azokat is együttműködésre szólították fel.

A montenegrói elnök megkísérelte az „államiságpárti” szövetségbe invitálni az egyik ellenzéki koalíciót, az Egységes Reformakciót, de elutasító választ kapott. Éppen ezért, a Függetlenség téren is a leggyakrabban ennek a szervezetnek a nevét emlegették negatív kontextusban a tüntetők.