2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Féltik a stabilitást

A szakértők szerint nem az a kérdés, hogy ismét fellángol-e a járvány, hanem az, hogy mikor

Az újonnan azonosított fertőzötteknek a száma csökken, de továbbra sem lehet stabilnak vagy tartósnak tekinteni ezt a folyamatot – értékelte a Pink tévében vendégeskedve Srđa Janković immunológus, majd arra kérte a polgárokat, hogy felelősségteljes magatartásukkal járuljanak hozzá a koronavírus-járvány megfékezéséhez. A szakértő, kollégáihoz hasonlóan, nem mulasztotta el felhívni a figyelmet a külföldről hazatérő polgárok jelképezte kockázatra sem. Elkülönülésben kellene mindenkinek maradnia, aki olyan országból tér vissza Szerbiába, ahol jelen van a SARS-CoV-2 – emelte ki Srđa Janković, hozzátéve, hogy egyelőre nincsenek meg a feltételei a szigorúbb karanténintézkedések alkalmazásának.

Srđa Janković értékelése szerint egy héttel a tanévkezdés után az iskolákban egyelőre jó a helyzet. Mint azt hozzátette, amennyiben az oktatási intézményekben növekszik a megbetegedéseknek a száma, az előre elkészített protokollok szerint mindenki tudja, hogy mi a tennivaló.

Nem tudjuk, hogy mi vár ránk az őszi hónapokban. Reméljük, hogy nem rosszabbodik a járványhelyzet, ám ezt senki nem tudhatja előre. Időben meg kell ejteni a szükséges megelőző intézkedéseket, azaz tanácsos a legrosszabbra felkészülni. Az a cél, hogy az egészségügyi rendszer minél hatékonyabban működjön, a megbetegedettek számának estleges növekedése ellenére is – taglalta Srđa Janković.

AZ EGYÉB PÁCIENSEKNEK IS ELLÁTÁST ÍGÉRNEK

Zlatibor Lončarleköszönő egészségügyi miniszter elmondása szerint a múlt héthez képest kevesebb Covid-pácienst gyógykezelnek az ország kórházaiban, ám az elmúlt két napban valamelyest növekedett a Covid-rendelőket felkereső páciensek száma. Mint a B92 portál hírösszeállítása szerint hozzátette, ha a polgárok nem tartják be az óvintézkedéseket, a járványhelyzet stabilitása ismét meginoghat. Már az elegendő, ha mindenki viseli a védőmaszkot, betartja a javasolt távolságot, és rendszeresen kezet mos – nyomatékosította a tárcavezető a Covid-kórházak vezetőivel folytatott egyeztetést követően.

Előttünk áll az ősz, a hidegebb napok időszaka, amikor az emberek mind többet tartózkodnak zárt helyiségekben, ez pedig növeli a vírus terjedésének a veszélyét. Arra kérek mindenkit, hogy legyen türelemmel, a bulik és a családi ünnepségek ideje még nem jött el – fogalmazott Zlatibor Lončar.

A miniszter az egyetemek témájára is kitért, annyit mondván, hogy az egyetemisták visszatérése a városokba és az egyetemista otthonokba szintén rizikófaktor, majd megerősítette, hogy a Belgrádi Egyetem Orvostudományi Kara epidemiológiai katedrája megkezdte kidolgozni az egyetemi gyakorlatok vonatkozásában majdan alkalmazásra javasolt szabályokat.

A miniszter arról is biztosította a közvéleményt, hogy a következő időszakban hangsúlyosabban irányul a figyelem a nem Covid-páciensekre, és megoldást találnak arra, hogy minél több páciens mielőbb elvégeztethesse a korábban elodázott vizsgálatokat.

NOVEMBERBEN VAGY DECEMBERBEN ÚJABB HULLÁM

Radmilo Janković, a Niši Klinikai Központ intenzív-terápiás és aneszteziológiai klinikájának az igazgatója szerint nem az a kérdés, hogy ismét fellángol-e a járvány, hanem az, hogy mikor. Túlságosan borúlátó lenne, ha azt mondaná, hogy már most észrevehetőek a következő hullámnak az előjelei – jegyezte meg Radmilo Janković, aki szerint feltehetőleg novemberben vagy decemberben lángol fel ismét a járvány. A helyzetet csak nehezíti majd, hogy az őszi hónapokban feltehetőleg sokan keresik fel orvosukat légzőszervrendszeri megbetegedés tüneteivel, és nem lesz egyszerű megkülönböztetni egymástól az influenzát, a koronavírus-fertőzést és az egyszerű „megfázást” – tette hozzá Radmilo Janković.

Marjan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet szerbiai irodájának igazgatója egyetért azzal, hogy az országban jelenleg kielégítő a járványhelyzet, ám ő is az óvatosság és a fegyelem fontosságára hívta fel a figyelmet. A Prva tv-nek nyilatkozva azt is közölte, hogy a remények szerint a SARS-CoV-2 elleni első védőoltás az idén év végig elérhetővé válik, és közölte, hogy jelenleg nagyjából 200 vakcina kidolgozása van folyamatban, ebből kilenc tekintetében a kutatás utolsó fázisa kezdődött meg. Marjan Ivanuša szavai szerint az a legfontosabb, hogy a védőoltás kidolgozása során betartsák a széles körben elfogadott tudományos szabályokat.