2024. március 29., péntek
DOROSZLÓ – SZENTKÚT

Ma Kisboldogasszony-napi búcsú

Tudnivalók és tanácsok az idei zarándoklattal kapcsolatban

Ft. Verebélyi Árpád c. prépostnak, a Doroszlói Szentkút kegyhely igazgatójának a zarándokokhoz címzett levelében kiemeli, hogy az idei búcsú komoly odafigyelést és fegyelmet kíván mindannyiunktól. Ugyanakkor mindenkit arra buzdít, hogy a járvány ellenére se mondjon le azokról az égi kegyelmekről, melyeket a búcsúk elnyerése kapcsán kínál az Anyaszentegyház.

– Amennyiben a plébános vagy maguk a hívek kockázatosnak ítélik meg a Kisboldogasszony-napi főbúcsún való részvételt, azt kérem – mivel búcsújáró helyről van szó, így itt az év minden napján nyerhető búcsú –, válasszanak az őszi kisbúcsúk közül, és akkor ejtsék meg a zarándoklatukat, amikor a hívek nincsenek jelen nagyobb számban – írja a kegyhely igazgatója.

A járványhelyzet miatt az idén – a szokásostól eltérően – a Kisboldogasszony-napi főbúcsú programjait a minimálisra csökkentik. Mindezt szem előtt tartva a szervezők arra kérik a zarándokokat, hogy vegyék figyelembe az elővigyázatossági mércéket, mely minden zarándoktól a távolságtartást és a maszk használatát várja el. Ugyanakkor nem tartják észszerűnek autóbuszok indítását. Ennek oka pedig az, hogy az autóbuszok telítettsége hivatalosan nem haladhatja meg az 50 százalékot. Ebből kifolyólag az autóbuszok viteldíja egy személy számára sokkal magasabb. Autóbuszok helyett inkább személyautók, kombik, saját szervezésű csoportok indítását javasolják.

A FŐBÚCSÚ PROGRAMJA

SZEPTEMBER 8., KEDD – Kisboldogasszony-napi főbúcsú
8 óra – Gyónási alkalom
8:30 – Horvát nyelvű szentmise a kegytemplomban
10 óra – Ünnepi szentmise a szabadtéri oltárnál, majd szentségi körmenet a szentkúti forrásig, és szentségi áldás.
Mindkét nap a szentmiséket és a körmeneteket a Pannon TV élőben közvetíti. A szentkút előtti kirakodóvásárt az idén nem tartják meg. Kisboldogasszony napjához kapcsolódva tartsanak kilencedet, vagy legalább triduumot, készülve Kisboldogasszony ünnepére, Délvidék Csillagának, a Doroszlói Szentkút-i Szűzanya köszöntésére.

SZEPTEMBER 13., VASÁRNAP – Férfiak zarándoklata.
17 óra – Előadás, 17.30 – Rózsafüzér imádkozása, 18 óra –Szentmise.

TOVÁBBI BÚCSÚS ALKALMAK A SZENTKÚTON

SZEPTEMBER 12., SZOMBAT: Szűz Mária Szent Neve – kisbúcsú;
SZEPTEMBER 15., kedd: Fájdalmas Anya – kisbúcsú;
OKTÓBER 7., SZERDA: Rózsafüzér Királynéja – kisbúcsú;
OKTÓBER 8., CSÜTÖRTÖK: Magyarok Nagyasszonya – kisbúcsú.

Minden kisbúcsún a liturgikus program a következő:
16 óra – Gyónási alkalom, 17:00 – Rózsafüzér imádkozása, 17.30 – Zsolozsma, 18 óra – Szentmise

Minden hónap első szombatján Fatimai engesztelő zarándoklatot tartanak a szentkúton. Így szeptember 5-én, október 3-án, november 7-én is.

Minden első szombaton a liturgikus program a következő:
16 óra – Gyónási alkalom, 17 óra – Rózsafüzér imádkozása, 17.30 – Zsolozsma, 18 óra – Szentmise.