2024. április 23., kedd

A legjobb színielőadások szemléje Čortanovcin

Pénteken kezdődött az Új Várszínházi Fesztivál, amelyet hetedik alkalommal tartanak Čortanovcin, a Stanković-villában. A rendezvényt ünnepélyesen Gordana Đurđević-Dimić, a székvárosi Szerb Nemzeti Színház Drámatársulatának színművésze nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte, hogy a villa csodálatos hangulata alkalmas arra, hogy benne akár William Shakespeare egész munkásságát vagy a hazai és külföldi írók különféle műveit színpadra vigyék. A színművésznő a környezet mellett szólt arról is, hogy Vida Ognjenović, a fesztivál válogatója és művészeti igazgatója rászoktatta a közönséget arra, hogy ezen a rendezvényen a legjobb előadásokat nézhetik meg, és évről évre emlékeztetve bennünket, mi is tulajdonképpen a jó színház.
A megnyitót követően Az ember ára (Upotreba čoveka) c. darabot nézhette meg a nagyérdemű.
Kérdésünkre, hogy miért éppen erre a műre esett a választás, Vida Ognjenović azt válaszolta, hogy ez az előadás az Új Várszínházi Fesztivál Civilszervezet produkciója, amely a Budvai Városi Színházzal, a Szarajevói East West Centerrel és az Újvidéki Színházzal karöltve készült, és októbertől az Újvidéki Színház repertoárjára kerül.
– A fesztivál előtt egy szervezetet alakítottunk, amelybe belekerült a régió összes fesztiválja az ex-Jugoszláviából, továbbá Magyarországról, Romániából, Bulgáriából, Olaszországból. A tervünk, hogy a jövőben közös produkciókat készítsünk. Az ember ára c. előadást több okból válogattam be az idei Új Várszínházi Fesztivál programjába. Elsősorban azért, mert a szerzője, Aleksandar Tišma európai rangú író, akinek minden évben be kellene mutatnunk valamelyik művét igen gazdag irodalmi munkásságából. A válogatás másik szempontja a kiváló rendező, Boris Liješević, akinek egyébként a mi fesztiválunkon két előadását mutattuk be, egyik előadása a legjobb lett 2017-ben, és a másikért 2018-ban rendezői díjat kapott. Úgy gondoltuk, meghívjuk, hogy ő állítsa színpadra az Új Várszínházi Fesztivál Civilszervezet produkcióját. A harmadik szempontom a kiváló színészgárda volt Elor Emina vezetésével, valamint Jugoslav Krajnovval, Draginja Voganjaccal és az Újvidéki Akadémia okleveles fiatal, ragyogó színészei szereplésével – mondta Vida Ognjenović drámaíró-rendező.
A hétvégén két alkalommal mutatták be az Újvidéki Színház társulatának Anna Karenina előadását. A David Mamet kétszemélyes Oleanna c. drámáját pedig, mivel a válogató Vida Ognjenović rendezte a diákjai számára, az érdeklődők csak a versenyprogramon kívül nézhetik meg ma este. A közönség ismét láthatja az Upotreba čoveka előadást a fesztivál zárónapján, kedden.