2024. április 26., péntek
RALI

Észt örömünnep a WRC visszatérésén

A nagy technikai sorozatok közül talán a rali-világbajnokság sínylette meg legjobban a vírust, a március 15-én megszakított szezont csak most tudták folytatni egy alaposan lerövidített, már csak négy további futamot tartalmazó naptárral, a bajnokság így csupán hét állomásból áll. Egy beugró helyszínre látogatott a mezőny, ugyanis először rendeztek WRC-futamot Észtországban, Ott Tänak hazájában. Az aktuális címvédő pedig stílusosan meg is nyerte a murvás versenyt, így első győzelmét szerezve a Hyundaijal, akikhez idén csatlakozott. Bár Thierry Neuville szombaton hibázott, és kitört futóművel kiesett, a dél-koreai márka így is kettős győzelmet ünnepelhetett, hiszen a csak alkalmi résztvevő Craig Breen bejött a második helyre. A Toyotának Sébastien Ogier szállított egy dobogót, a francia pedig ezzel őrzi is vezetését a tabellán.

Az Észt Rali végeredménye: 1. Ott Tänak (észt, Hyundai) 1:59:53,6, 2. Craig Breen (ír, Hyundai) +22,2 másodperc hátrány, 3. Sébastien Ogier (francia, Toyota) +26,9, 4. Elfyn Evans (brit, Toyota) +41,9, 5. Kalle Rovanperä (finn, Toyota) +1:18,7 stb. A világbajnokság állása: 1. Ogier 79 pont, 2. Evans 70, 3. Tänak 66, 4. Rovanperä 55, 5. Neuville 42 stb.

Borković egyeduralma

Túraautós bajnoki címet szerzett a szerb Dušan Borković a kelet-európai TCR-sorozatban, miután már a nyolc futamból álló szezon ötödik versenye után behozhatatlan pontelőnyre tett szert a tabellán, hiszen a magyar M1RA csapat Hyundaiának volánja mögött előbb a horvátországi Grobnikban, majd a Slovakia Ringen, ezen a hétvégén pedig Brnóban is uralta a mezőnyt, minden időmérőt, győzelmet és leggyorsabb kört bezsebelve. Ez a regionális bajnokság azonban visszalépés volt a korábban európai és világszintű sorozatokat is megjáró versenyző és csapat számára, nem voltak igazán neves ellenfeleik. Borković az utazási nehézségekkel indokolta, hogy idénre ide nevezett, ugyanakkor köztudott, hogy tavalyi, egy verseny utáni agresszív magatartása miatt a TCR Európa-kupában nem látják őt szívesen.