2024. április 24., szerda
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Pogačar hétvégéje

Komoly pireneusi hegyi szakaszokat hozott a hétvégi program a Tour de France-on, és az összetettben is változások történtek. A főszerepet mindkét napon a még mindig csak 21 éves Tadej Pogačar játszotta. A fiatal szlovén szombaton az utolsó hegyen, az első kategóriás Peyresourde-ön sikeresen lépett meg az összetett menők csoportjából, hihetetlen tempóval mászta meg a hegyet, végül több mint fél percet adott a riválisoknak, és faragott abból a hátrányából, amit a szeles pénteki szakaszon szedett össze. A napot egyébként az egész napos szökésből a francia Nans Peters húzta be, aki egy sor kiváló hegyi specialistánál bizonyult jobbnak.

Tegnap ugyancsak több komoly emelkedőt kellett teljesíteni, a befutó az utolsó csúcs, a Marie Blanque utáni sík terepen következett. Ezen az etapon is jó kilátások voltak a szökevénysikerre, de a fiatal Marc Hirschit két kilométerrel a cél előtt megfogta a Primož RogličMikel LandaEgan Bernal–Pogačar négyes, amely a Marie Blanque-on távolodott el a többi összetett esélyestől. A hajrát Hirschi indította, de Pogačar mindenkinél robbanékonyabb volt, egy kerékpárhosszal a többiek előtt célba érve. A következő csoportban, 11 másodperces hátránnyal Mollema, Martin, Bardet, Porte, Urán és Quintana futott be, míg a harmadik boly – többek között Valverdével, Carapazzal, Dumoulinnel és a sárga trikós Adam Yatesszel – közel egy percet kapott, amivel Yates elveszítette az első helyet az összetettben. A sárga trikó Rogličé lett.

Végeredmény, 8. szakasz (Cazères–Loudenvielle, 141 km): Nans Peters 4:02:12 óra, Toms Skujiņš +47 mp, Carlos Verona a. i. stb. 9. szakasz (Pau–Laruns, 153 km): Tadej Pogačar 3:55:17 óra, Primož Roglič, Marc Hirschi, Egan Bernal, Mikel Landa a. i. stb. Az összetett állása: Roglič 38:40:01 óra, Bernal +21, Guillaume Martin +28, Romain Bardet +30, Nairo Quintana +32 mp stb.