Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

Évforduló, amely új erőt ad a folytatáshoz

Tíz éve működik a szenttamási Gion-ház

Paraczky László

2020. szeptember 7., 15:24

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

A szegedi klinikán 2002. augusztus 27-én elhunyt Gion Nándor, a 20. század egyik legnagyobb írója. Még abban az évben felmerült a szülői ház átépítésének és tartalommal való feltöltésének a gondolata. A Popovača venac utcai épület és a telek a magyarországi Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma segítségével 2004-ben a Citerazene-barátok klubjának tulajdonába került. Németh Dezső és társai segítségével megkezdődtek a mentési munkák: lefényképezték a külső és belső tereket, majd rekonstruáló tervrajzokat készítettek, közben pedig szorgalmasan gyűjtötték az író személyes dolgait, a különböző dokumentumokat, a róla megmaradt fotókat… Az emlékház létrejöttéről, a kiállított anyagról és egyéb részletekről Németh Dezsőt faggattuk.

− Tíz év múlt el azóta, hogy 2010. augusztus 14-én megnyitottuk a szenttamási Gion Nándor Emlékházat. Nagy és jelentős nap volt az akkor a szenttamási magyarság számára, hiszen nyolc évvel Gion Nándor halála után a szülőföld emléket állított az írónak, lehetővé téve, hogy még többen megismerjék és tisztelegjenek előtte. Tíz év távlatából elmondhatjuk, hogy sikerült elérni a célt, de tovább kell fejleszteni a múzeumot a modern idők szellemében, s elébe állni az új kihívásoknak. A történet ott kezdődött, amikor az író, majd a szülők elhalálozása után az üresen maradt családi házat felkaroltuk, több évi kitartó munkával, kutatással és gyűjtéssel 2010-ben emlékházat hoztunk létre. Tettük ezt pályázatok útján, valamint anyaországi támogatással. A Gion Nándor Emlékház célja az író életének és munkásságának bemutatása – sorolta beszélgetőtársunk. Mint mondta, az emlékház enteriőrében a két utcai szoba és az előszoba kiállítóhelyiség. A családi ház valamikori ebédlője az adminisztrációs és fogadótér, illetve kutatószoba funkcióját is betölti, és itt tekinthető meg a családi könyvtár. Gion Nándor szobájában az eredeti helyén található az ágya és a bútora, a családi festmények, itt kapott helyet az íróasztala, szemüvege, a lámpával és az írógéppel, valamint az elmaradhatatlan cigaretta. A valamikori tisztaszobában a Gion Nándor élete és munkássága témájú kiállítás tekinthető meg (fényképek, eredeti dokumentumok). Az emlékház alkotó vendégek fogadására is alkalmas, az intézmény archívuma, az író művei, a szekunder bibliográfia anyaga, a hanganyag és filmes dokumentáció pedig a kutatók rendelkezésére áll.


− Az udvarban felállított, száz személyt is befogadó terasz kitűnő lehetőségeket kínál a látogatóknak előadásra, irodalmi és filmestek megrendezésére, amikkel gazdagabbá tudjuk tenni az élményt. Az elmúlt években számos irodalmi estet, filmvetítést, díjkiosztót tartottunk itt. A kiállítás egyébként folyamatosan, azaz egész évben látogatható, előzetes bejelentkezéssel és időegyeztetéssel. Az elmúlt kilenc évben nagyon sok látogató kereste fel az emlékházat, mind csoportosan, szervezetten, mind egyéni és családi kirándulások során. A látogatók a Kárpát-medence minden területéről érkeznek, és ha több időt szánnak az itt-tartózkodásra, akkor helytörténeti sétával egybekötve megmutatjuk a Gion-művekben szereplő helyszíneket, a vágóhidat, a Krivaja folyót, a Krebs-malmot, a szívet és a kálváriát a virágos katonával. Szám szerint évente 400–600 látogatónk volt, vagyis tíz év alatt legalább 5000 látogató – tette hozzá Németh Dezső. Kifejtette, 2006 februárjában Tóth Barnabás és Simonyi Balázs Gionfalva című filmjével, majd a következő évben a szenttamási Népkönyvtárban a Gion Nándor életét és munkásságát bemutató alkalmi kiállítással kezdődtek az azóta is megrendezésre kerülő Gion Nándor Napok. Ezeken a rendezvényeken kortárs szerzőket, filmrendezőket, kritikusokat, Gion néhai munkatársait láttak vendégül egy-egy előadáson.
− Az emlékház programját már az első évben igyekeztünk gazdagítani, és így került sor a Gion Nándor szépirodalmi pályázat meghirdetésére is, amelynek keretében novellapályázatot, regénypályázatot és ifjúsági regénypályázatot hirdettünk. A szintén akkor induló Gion Nándor műfordítói pályázatnak a célja az író műveinek magyarról szerb nyelvre való fordítása, hiszen az író nagyon kevés munkája volt olvasható szerb nyelven.
Azóta hét novelláskötetet, egy regényt és két ifjúsági regényt, valamint tizenegy fordításkötetet jelentettünk meg. Munkánk elismerésének eredményeként 2016-ban elnyertük a legszebb könyv díjat a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség gyermek- és ifjúsági kiadványok kategóriájában, majd 2018-ban a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségnek a legszebb könyvsorozat díját. Ezekre a díjakra is büszkék vagyunk. Fontos megemlíteni, hogy kiadványainkat illusztrációkkal is gazdagítjuk, ifjú vajdasági művészeket kapcsolunk be a munkába. Évente díjkiosztó ünnepségeket szerveztünk az emlékház udvarában, valamint alkalmi műsorokat, filmvetítéseket, verses és irodalmi estéket, ifjúsági táborokat, előadásokat stb.

Az emlékház udvara

Az emlékház udvara


Az idén minden másképp alakult, és alakul még mindig, de mi igyekeztünk alkalmazkodni a helyzethez, a lehetőségekhez – mondta az emlékház munkatársa. Hozzátette, 2012 óta az emlékházzal kapcsolatos információk elérhetők a világhálón a http://www.gionnandoremlekhaz.org címen, és nemrég indítottuk el a Facebook közösségi oldalon a Gion Nándor rajongói oldalt https://www.facebook.com/GionNandorRajongoiOldal/.
− Jubileum kapcsán nem illik panaszkodni, sajnos az elmúlt tíz évben nem volt hajlandóság a helyi önkormányzat részéről, hogy intézményesítsük az emlékházat, a támogatás is csak a konkrét projektumokra vonatkozott, sohasem a működésre, ami a létfontosságú a további munkánkhoz. Fontos kiemelni, hogy Szenttamáson hasonló kulturális létesítmény nincs, és biztos vagyok benne, hogy az emlékház intézményesítésével nagyon sokat nyernénk, hiszen akkor a Magyar Nemzeti Tanács is kiemelt intézménynek tekintene bennünket, ami biztosan megoldaná az egzisztenciális és kádergondokat, és hosszú távon biztosítaná a jövőt. Ennek az intézménynek biztos van jövője, ezt bizonyítják az évről évre ismét megjelenő Gion-regények, az életműsorozat bővítése, az újabb Gion Nándor szépirodalmi és műfordítói pályázatok, irodalmi találkozások, kutatások, a hely idegenforgalmi lehetőségei. Ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni, és nem foglalkozni vele. Ez legyen a következő időszak feladata! – mutatott rá beszélgetőtársunk. Mint mondta, a Gion Nándor Emlékház működéséhez anyagiakkal az elmúlt időszakban a legtöbbet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság járult hozzá. Az anyagiak mellett a zavartalan működéshez szükséges volontőr munkában, szervezésben az emlékház munkatársai vették ki részüket, amiért hálás köszönet.
− Nagyon reméljük, hogy ez az állapot nem tart örökké, és ismét nyitva tartunk a látogatók előtt. Az ünneplést, ha az idén nem is tudjuk a megszokott módon, a világháló segítségével igyekszünk megszervezni, hogy megemlékezzünk erről a számunkra igen jelentős jubileumról, és összefogva, a fiatalok bevonásával, az intézményesítés reményében elinduljunk azon az úton, amely az következő jubileumok felé vezet – mondta végezetül Németh Dezső.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége