2024. április 23., kedd

Háromszázötven pékség bezárt

Sok szabálytalanságot észleltek az adóellenőrök az üzletekben

Sokan hiába szerettek volna burekot, kiflit, kenyeret venni a napokban kedvenc pékségükben. A csukott ajtón az adóhatóság hivatalos közleménye értesítette a fogyasztókat a pékség átmeneti jellegű, kényszeres bezárásáról. Az adóhatóság fokozott ellenőrző körutat tartott Szerbia-szerte, s ennek során több mint 350 pékséget záratott be az elmúlt két hét alatt.

A legtöbb ajtóra az adómemóriás pénztárgépszámla kiadásának elmulasztása, illetve a bejelentetlen dolgozók miatt tettek lakatot. A megbírságolt pékségek tulajdonosai nem nyilatkoztak az RTS munkatársainak, de sokkal készségesebben álltak a kamera elé azok, akiknél még nem járt az inspekció.

– Minden alkalommal odafigyelünk a számlák kiadására, a munkásainkat is rendszeresen bejelentjük, emiatt nem is aggódunk semmilyen ellenőrzéstől, hiszen minden tevékenységünk a törvénnyel összhangban zajlik – mondta Snežana Mladenović, a belgrádi Pekare Mladenović pékség tulajdonosa.

Az adhatóság több mint 600 létesítményben végzett ellenőrzést, és a pékségek mintegy kétharmadánál észlelt rendellenességet. A kontrollált üzletek kiválasztása nem volt véletlenszerű, az adóhatóság rizikófaktor-elemzés véghezvitele után választotta ki azokat a pékségeket, amelyekben ellenőrzést végzett. E technika értelmében elsősorban olyan cégekbe látogattak el az ellenőrök, ahol már korábban is tapasztaltak rendellenességet.

– Az adóhatóság az adómemóriás pénztárgéppel rendelkező ügyfeleinek a forgalmáról GPS-en keresztül értesül, majd ezeket az információkat összehasonlítjuk a dolgozók számával, a korábbi eredményekkel, és természetesen figyelembe vesszük a fogyasztói bejelentéseket is az észlelt rendellenességekről. Ezek az adatok gyakran már olyan mértékben gyanakvást ébresztőek, hogy semmi kétség nem marad afelől, hogy ellenőrzést kell végezni a cégben – nyilatkozta Nenad Krtolica, az Adóhatóság igazgatóhelyettese az RTS munkatársainak.

Az eset nem hagyta közömbösen a hazai pékeket tömörítő egyesületeket sem. Zoran Pralica, a Szerbiai Pékek Uniójának elnöke szerint a kisebb pékségek forgalma 80 százalékkal csökkent az idén.

–Véleményem szerint a pékeknek nem is kellene számlázniuk. A legjobb tudomásom szerint a hazai pékségek 60-70 százaléka így is a létfenntartással küzd az idén, s emiatt többen már a bezárást is fontolgatják – mondta az egyesület elnöke.

Az állam által biztosított gazdasági serkentőcsomagokat a legtöbben kihasználták, de az is kevésnek bizonyult a károsultság kiegyensúlyozására.

– Szinte minden felkínált intézkedés lehetőségét igénybe vettük, a járulékok halasztását, a minimálbért a dolgozóknak, és csak ennek köszönhetően maradtunk fent. Ezek a lehetőségek azonban hamarosan megszűnnek, mi pedig nem tudjuk, mi vár ránk a közeljövőben – hangsúlyozta Snežana Mladenović.

Az 5,8 milliárd euró értékű gazdasági serkentő intézkedés jelentős részben a jövedelemadóból származó bevételre támaszkodik, emiatt fontos, hogy a cégek befizetése rendszeres legyen, mert a kifizetések elkerülése felborítja a gazdasági egyensúlyt.

– A vállalkozók legnagyobb része igényelte az állam kezdeményezte gazdasági segélycsomagot, az ellenőrzések közben viszont ugyanezek a cégek az adócsalás enyhébb formáival próbálkoznak, ami főleg a fiskális számlák elmaradására és a feketefoglalkoztatásra vonatkozik. Ezeknek a szürkegazdaság tevékenységei közé sorolható kihágásoknak minél rövidebb időn belül a múlttá kell válniuk – jelentette ki Krtolica.

A jelenlegi előírások szerint amikor az adóhatóság szabálytalanságot észlel egy adott cégnél, első alkalommal 15 napra, második alkalommal 3 hónapra, harmadik alkalommal pedig akár egy évre is felfüggesztheti a működését.