2024. március 28., csütörtök
KÖZVITA A LEENDŐ NAGYBECSKEREKI GUMIGYÁRRÓL

Korlátolt számú résztvevővel

A kínai Shandong Linglong társaság leendő nagybecskereki gumigyárának a környezeti hatástanulmányáról tartottak pénteken nyilvános vitát. A városháza dísztermében azonban csak mintegy harminc személy számára volt hely.

Ez elégedetlenséget váltott ki a polgárok és a környezetvédők részéről, akiket a biztonsági őrök nem engedtek be az épületbe. Időközben a városháza dísztermében elkezdődött a gumigyár környezeti hatástanulmányáról meghirdetett közvita. A szervezők közölték, hogy készek többször is elmondani az ismertetőjüket, hogy minden érdeklődő tájékozódhasson. Azonban az egybegyűltek nagy része elhagyta a helyszínt.

Mint ahogy a beruházásról szóló szerződés aláírása alkalmával elhangzott, az új létesítmény Európa egyik legkorszerűbb gyára lesz, amelyben betartják majd a legszigorúbb környezetvédelmi követelményeket. A beruházás összértéke 994,4 millió euró és 1200 új munkahely nyílik. A kapacitás teljes beüzemeltetése 2025-re várható.

A hatástanulmányt egy belgrádi társaság készíti, amelynek a gumiabroncsgyárak tervezésében nagy tapasztalata van.

– Ez egy olyan iparág, amelyben nyilvánvalóan megvan a környezetvédelmi kockázat. De éppen ezért is foganatosítanak számos intézkedést, melyek meggátolják, hogy ez megtörténjen. Felelősségteljes viszonyulással a gyár építése folyamán nem várható semmilyen környezeti veszély – mondta Srđan Mandić, a Mašinoprojekt Társaság kereskedelmi igazgatója.

Mirko Popović, a RERI környezetvédelemmel és megújuló energiaforrásokkal foglalkozó regulációs intézet programigazgatója szerint a szervezők megsértették a polgárok alkotmányos jogát, amikor nem tették lehetővé, hogy részt vegyenek a döntés meghozatalában. Ha erre nem volt lehetőség, akkor a vitát el kellett volna halasztani. Az ügy emiatt a bíróság elé kerül és reménye szerint az így meghozott határozatot megsemmisítik.