2024. március 29., péntek

Laboránsból lett kutyakozmetikus

Fajka Éva közel két éve sikeres kutyakozmetikusként dolgozik moholi szalonjában

Fajka Éva az Újvidéki Egyetem Természettudományi-Matematikai Karának kémia szakán szerzett oklevelet, 2018-ban azonban egy hirtelen ötlettől vezérelve felhagyott addigi terveivel, és saját vállalkozásba fogott. Éva közel két éve sikeres kutyakozmetikusként dolgozik moholi szalonjában.

Nem választottál szokványos foglalkozást.

– Az elődöm, Szőke Viktória révén kerültem kapcsolatba a kutyakozmetikával, ő kérdezte, hogy esetleg kipróbálnám-e. Viki más pályát választott, és nem szerette volna, ha üresen áll a szalon. Korábban én is hozzá vittem a kutyáimat, már akkor is jó kapcsolatban voltunk, tudta, hogy szeretem az állatokat, így felmerült benne, hogy talán vállalnám. Megtetszett az ötlet, így Szegeden elvégeztem egy hat hónapos tanfolyamot, majd a képzést követően nyitottam meg a kozmetikát. Kétlem, hogy magamtól eszembe jutott volna, de a mai napig hálás vagyok a lehetőségért, és örülök, hogy éltem vele.

Hobbiként indult, és mára már megélhetéssé vált, vagy mindig is így tervezted?

– Az elején nagyon féltem, hogy merre is alakul a dolog, ezért igen, inkább hobbiként indult, akkoriban nem tudtam, megélhetek-e belőle, vagy csak másodállás lesz a számomra. Valójában annyira váratlanul ért a lehetőség, hogy a tanfolyam elején még állásinterjúra is elmentem az eredeti szakmámban. Akkor és ott döntenem kellett, de szerencsésnek érzem magam, hogy a labor helyett a kozmetikát választottam. Viktória nagyon sokat segített az elején, rengeteg információval látott el, illetve a már meglévő vendégkörét is hozzám irányította. Azóta még többen csatlakoztak hozzájuk, így sikeresnek tekinthető a vállalkozás. Elégedett vagyok, a helyiek mellett már a környező településekről is felkeresnek. Szeretem csinálni, nem esik nehezemre, öröm munkába járni, így tényleg nagyon sokat kaptam ettől a lehetőségtől.

A szalon folyamatosan alakul, az eszköztárad egyre bővül. Mára már professzionális felszereléssel rendelkezel.

– Igyekszem követni a szakmai újításokat, illetve folyamatosan képezni magam, és új dolgokat tanulni. A megfelelő eszközök elsősorban gyorsabbá teszik a munkát. A legnagyobb kihívást az jelenti számomra, hogy egy-egy kutyus mihamarabb elkészüljön, minél kevesebb stressz érje, a gazdiknak se kelljen sokat várniuk, ugyanakkor a lehető legjobb munka kerüljön ki a kezeim közül. A nyitást követően pályáztam a Prosperitati Alapítványnál, és nekik köszönhetően tavaly több professzionális eszközt is beszerezhettem. Ezek a kellékek ma már egy modern kutyakozmetikából sem hiányozhatnak, örülök, hogy a szakmaiság mellett lehetőségem nyílt ilyen módon is bővíteni, illetve fejleszteni a szolgáltatásokat. Rendkívül nagy segítség volt számomra. Az eszköztár ma már szinte kimeríthetetlen, új ollókra, fésűkre, kefékre mindig szükség van, a szárító- és nyírógépek mellett ezek fogyóeszköznek számítanak. Laikusként még én is azt gondoltam, csupán néhány márka képviselteti magát a piacon, később viszont alaposan rácsodálkoztam, mekkora is kínálat.

Nálunk a kutyatartásnak még nincs olyan mértékű kultúrája, mint akár Magyarországon, akár a nyugati országokban. A gazdák mennyire nyitottak? Hiszen sokan azt hiszik, erre csak a kiállítási ebeknek lehet szükségük.

– Az utóbbi időben ezen a téren is tapasztalható pozitív változás, és egyre több gazdi fordít erre is kellő figyelmet. Lassan tudatosul a kutyatartókban, hogy a rendszeres kozmetikára elsősorban nem az állat szépsége és megjelenése, hanem inkább az egészsége miatt van szükség. Szerencsére nemcsak fajtatiszta, hanem keverék kutyák gazdái is rendszeresen felkeresnek. A munka mellett az adai menhelyen is segítek rendben tartani a kutyákat, hiszen ők is megérdemlik, hogy amennyire csak lehet, jól érezzék magukat a bőrükben.

Hogyan viselik a kutyák a kozmetikát?

– Változó. Vannak, akik meg sem moccannak, nagyon ügyesek, de természetesen találkoztam már problémás esettel is. Szerencsére a tanfolyamon igyekeztek minden eshetőségre felkészíteni, a szigorú szakmai részen kívül erre is kitértek. Viki eleinte ebben is rengeteget segített, bármikor bizalommal fordulhattam hozzá, ha valamilyen akadályba ütköztem. Sokan nem tudják, mikor kell elkezdeni egy kutya kozmetikázását, mindig azt ajánlom, minél előbb vigyék el a kutyust, hogy hamar hozzászokjon a procedúrához, ne érezze tehernek, ne élje meg stresszhelyzetként. Ezzel a kutyának és a kozmetikusnak is alaposan megkönnyítik a dolgát.

Szokatlan kéréssel fordultak-e már hozzád?

– Előfordul, hogy mutatnak képet az elképzeléseikről, azzal azonban nincsenek tisztában, hogy egy teljesen más fajta van a fotón, illetve a kutya szőre semmiképp sem teszi lehetővé az adott fazont, ilyenkor igyekszem őket finoman rávezetni, hogy talán mással kellene próbálkozni. A divat itt is egyre nagyobb teret kap, amitől néhányan nálunk sem zárkóznak el. A legmeghökkentőbb talán az volt, amikor puliból schnauzert kellett varázsolnom.

Milyen szolgáltatásokat nyújt a szalon, illetve mivel szeretnéd bővíteni a kínálatot?

– Több lehetőséget is kínálunk az érdeklődőknek. A teljes kozmetika magában foglalja a fürdetést, a szárítást, a nyírást, a fazonigazítást, illetve az egészségügyi kozmetikát. Utóbbi a karomvágást, a genitáliák körüli szőrzet és bűzmirigy karbantartását, a szem és fül tisztítását takarja. Mindezt külön-külön is vállaljuk, a gazdik igényeitől függően. Természetesen nemcsak a hosszú, hanem a rövid szőrű kutyákat is szívesen látjuk, számukra leginkább a furminálást, azaz az elhalt, fénytelen fedőszőr eltávolítását ajánljuk. A tévhittel ellentétben ez a szőrtípus is folyamatos ápolást igényel, rövid ugyan, ám hullik, és az évszakoknak megfelelően váltja a kutya. A legidőigényesebb munkát a drót- és szálkás szőrű ebek jelentik, náluk kézi trimmelést alkalmazunk, ezt a szőr érettségétől és a fajtától függően 3–6 havonta végezzük. Lényege, hogy egy speciálisan erre a célra kifejlesztett eszközzel eltávolítjuk a durva, megvastagodott fedőszőrt. Büszkén állíthatom, hogy minden elérhető nálunk, ami egy jól felszerelt szalontól elvárható, ugyanakkor a jövőben szeretném a kutyák szállítását is megoldani, amennyiben erre a gazdának nincs lehetősége, illetve igényt tart rá.