2024. március 28., csütörtök

Gyógyító kezek

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy a masszázsra plusz örömforrásként tekintsen. Vannak, akiknek az egészségi állapota követeli meg a rendszeres gyógymasszázst. A törökkanizsai Jerasz Mária a magyarkanizsai gyógyfürdő és a zentai Medica Netter rendelő munkatársa. A szabadkai egészségügyi középiskolában tanult, emellett több masszázstanfolyamot is elvégzett, elsajátította például gyógymasszázs, ajurvédikus masszázs, nyirokmasszázs technikáját is.

Mint mondta, a gyógymasszázs és a relaxációs masszázs nagyon hasonlítanak egymásra:

A gyógymasszázs olyan mozdulatokat foglal magába, amik lazítják az izmokat és növelik a vérellátottságot. Hasonló mozdulatokról van szó, mint a relaxációs masszázs esetében, csak annál kicsit intenzívebbek. Ehhez nem elég magukkal a mozdulatokkal tisztában lenni, alaposan ismerni kell az anatómiát is. Például tudni kell, melyik izom hova kötődik, hol nem kellene csomót találnunk. A gyógymasszázs az egész testre kiterjed, a talptól egészen a nyakig.

A gyógymasszázs egészségügyi szolgáltatás, ezért sajátossága, hogy csak orvosi előírásra végzik. Ez így van a rendelőben és a gyógyfürdőben is. Ez azt jelenti, hogy ha valaki például fájlalja egy kicsit a hátát, akkor önszántából, orvosi javaslat nélkül legföljebb wellnessmasszázst, relaxációs masszázst vehet igénybe. Ennek az elsődleges célja – ahogy a neve is mutatja –, hogy a páciens ellazuljon és kipihenten távozzon a rendelőből. Ahogy Mária elmondta, ez a fajta masszázs a gyógymasszázsnál sokkal gyengédebb, ráadásul a környezet is a pihentető kikapcsolódást szolgálja: kellemes zene, tompított fény segíti az ellazulást.

A gyógymasszázs során számos fogást alkalmaznak, attól függően, hogy milyen problémával érkezett a páciens, és melyik izommal dolgoznak:

Masszírozhatunk teljes tenyérrel, ujjhegyekkel, az öklünk bütykeivel is. A nagyobb izmokhoz az egész alkart, vagy ha erősebb hatást kell kifejteni, akkor a könyököt is használhatjuk. Simítással, nyomással, ütögetéssel is dolgozunk. A begörcsölt, a csontokhoz hozzátapadt izmokat lazító mozdulatokkal tudjuk oldani. Akik hozzánk jelentkeznek gyógymasszázsra, azoknak általában a hátukkal van problémájuk: gerincferdülés, gerincsérv vagy más gerincproblémák. Nagyon óvatosnak kell lenni, különösen a gerincsérv esetén. A masszázsnak csak minimálisan, egészen kicsit szabad fájnia.

Az orvosi előírás azért is fontos, mert a masszázsnak számos ellenjavallata lehet, a páciens teljes egészségi állapotával pedig ki más lehetne legjobban tisztában, ha nem az orvosa? Máriát kérdezve kiderült, hogy a lázas állapot vagy a nagyon vénás láb mellett például a menstruáció is ellenhatást válthat ki. Ez azért van így, mert ebben az időszakban a nő szervezete egyébként is felfokozott állapotban van, a masszázs pedig a vérkeringés serkentésével nagyon erős vérzést is okozhat.

Mária elmondta, hogy a gyógymasszázs segítségével nagyon jó eredmények érhetők el, de ehhez időre, türelemre és a páciens együttműködésére van szükség:

Egy alkalom jólesik, de sok változást nem jelent. A kúraszerűen, heti egy alkalommal végzett masszázs nagyon jó eredményeket tud hozni. Hogy ehhez mennyi időre van szükség, az nagyon egyéni, hiszen attól is függ, mennyire reagál a beteg, mennyire tudja magát elengedni, milyen munkát végez, tornázik-e. A kimasszírozott csomókból tejsav, méreganyagok szabadulnak föl, ezt mozgással és folyadékbevitellel lehet eltávolítani a szervezetből.

Érdemes tehát észben tartani: ha valaki nem mozog, nem iszik elég folyadékot, akkor önmagában a masszázzsal nem fog jelentős eredményeket elérni.

A Mária által végzett masszázsok között érdemes megemlíteni a nyirokmasszázst is, amelyről ugyan viszonylag keveset hallhatunk, mégis hasznos kiegészítése más masszázsfajtáknak:

A nyirokmasszázs a gyógymasszázs egy formája, ami a pangó nyirok következtében, a nem megfelelő nyirokkeringés miatt bedagadt lábakon próbál segíteni. Ezt kiválthatja genetikai háttér, ülőmunka, de a korral is rosszabbodik a vérkeringés, és amint a vérkeringés romlik, rögtön utána romlik a nyirokkeringés is. Ez nagyon gyengéd, nagyon laza masszázs, aminek során a kezünkkel finoman túrjuk a vizet. Nagyon jó méregtelenítés, hiszen fölszabadul a pangó nyirok, amiben nagyon sok elhalt sejt és méreganyag szaporodik fel. Ezek ilyen módon eltávolíthatók a szervezetből.

A masszázsra mindezek alapján egyfajta csodaszerként is tekinthetünk. Egy relaxációs talp- vagy egész testet felölelő masszázs segítséget nyújt a kikapcsolódásban és az ellazulásban, a masszőr meghallgatja a problémáinkat, beszélgethetünk vele egy jót, a gyógymasszázs pedig bizonyos betegségek terápiájának szerves részét képezi. És valljuk be, nehéz elképzelni olyan gyógymódot, ami kellemesebb lehet annál, amikor egy hozzáértő gyógymasszőr kezeire bízzuk magunkat.