2024. április 20., szombat

Az idősebb Bush szobrot kap Budapesten

A szobrot október 23-án avatják fel a Szabadság téren

A közép- és kelet-európai kommunista uralom bukásának harmincadik évfordulója alkalmából a magyar kormány szobrot állít George Herbert Walker Bushnak, az Amerikai Egyesült Államok 41. elnökének a budapesti Szabadság téren.

„A szobor felállításával a magyar állam tisztelettel adózik Bush elnök emléke előtt, aki az első amerikai államfőként hivatali ideje alatt Budapestre látogatott. Bush elnök életművét joggal övezi elismerés. A közszolgálatban töltött hosszú pályafutása során – elnökként és alelnökként – a hidegháború lezárásában, valamint a közép- és kelet-európai demokráciák létrejöttében vitathatatlan érdemeket szerzett' – áll a Miniszterelnökség és az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének MTI-hez eljuttatott közleményében.

A szobrot október 23-án avatják fel a Szabadság téren, ahol egy másik korábbi amerikai elnök, Ronald Reagan szobra is látható. Az 1989-1993 között elnökösködő idősebb Bushról már évekkel ezelőtt megrendelte a szobrot a kormány, de a műalkotás raktárban maradt.

A Bors 2016-os cikkéből kiderül, hogy az eredeti terv az volt, hogy 2013 elején avatják fel a szobrot, amikor egy Bushról megjelent könyv kiadására Budapestre várták a volt elnököt. Csakhogy Bush végül nem jött el a könyvbemutatóra, és többek között – állítólag – azért, mert túlzásnak tartotta, hogy még életében egy 2 méter magas szobrot állítsanak neki. George H. W. Bush 94 évesen halt meg 2018. december 1-én.