2024. április 18., csütörtök

Megkezdődtek a brüsszeli tárgyalások

Az EU nem néz maradéktalanul jó szemmel a washingtoni elvi megállapodásra

A washingtoni tárgyalások után Aleksandar Vučić szerb államfő ma Brüsszelben folytatja a Belgrád­ és Pristina közötti párbeszédet. Mint leszögezte, az Európai Unió kétségtelenül kulcsfontosságú szerepet kíván betölteni ebben párbeszédben, és a washingtoni elvi megállapodásra nem néz maradéktalanul jó szemmel, mégis azt szeretné, ha a megállapodás egy részét ki lehetne használni a folyamat továbbépítésében, jelenti a Tanjug.

Vučić Brüsszelben ismertette a washingtoni megállapodást Miroslav Lajčákkal, az EU Belgrád­–Pristina-párbeszédért felelős különmegbízottjával. Mint mondta, jó hangulatú találkozón vett részt Lajčákkal, valamint Matthew Palmerrel, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottjával Brüsszelben. Hozzáfűzte, bízik abban, hogy a kétnaposra tervezett tárgyalásoknak lesz eredménye.

A tervek szerint Vučić brüsszeli tartózkodása során David McAllisterrel, az Európai Parlament Külügyi Bizottságának elnökével, valamint Várhelyi Olivér bővítési biztossal is találkozik.

Hétfőn 11 órától Aleksandar Vučić vezeti a szerb küldöttséget a Belgrád és Pristina viszonyának rendezéséről szóló tárgyalások során, amely Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő és Miroslav Lajčák közvetítésével zajlik. (Tanjug)