2024. április 20., szombat
VAJDASÁGI KIRÁNDULÓHELYEK (11.)

Erdős sivatag

A vajdasági pusztaság, amelyet mindenkinek látnia kell
Táblák segítik a gyalogostúrák résztvevőit (Gergely József felvétele)

Táblák segítik a gyalogostúrák résztvevőit (Gergely József felvétele)

Pusztaság, homok, dimbes-dombos táj. Ezekről a szavakról csakis egy sivatagra asszociálhatunk, de most nem Afrikába kalauzoljuk el az olvasót, hanem az igencsak közeli, délbánáti Delibláti homokpusztára. Sivatag ugyan, mégis délvidékies: részben egészen puszta, részben legelők vagy erdők borítják, délkeleti részét a Duna határolja. Sokan úgy vélhetik, unalmas lehet a pusztaság látványa, azonban az idelátogatók számára igazi kikapcsolódást és teljes nyugalmat nyújtó élménnyel szolgálhat a természet zizegése, a madarak csiripelése, a szél halk fuvallatának simogató hangja. Ez a terület ideális lehet azok számára, akik menedéket keresnek a városi élet rohanó világától, annak zsivajától, és szeretik az érintetlen természet magával ragadó, meseszerű látványát.

A Delibláti homokpuszta még a jégkorszak idején keletkezett. A mintegy 300 négyzetkilométeres, futóhomokkal borított terület a kontinens legnagyobb homokpusztája volt, amelyet mintegy kétszáz évvel ezelőtt kezdtek el erdősíteni Mária Terézia uralkodása alatt. Ez volt az egyik legfontosabb környezetvédelmi lépés, ami megmenthette ezt a természeti kincset és a környéken lévő településeket az élőhomoktól. A homokot mára fenyő-, akácerdők, begyepesedett legelők kötik meg. Az Európa Szaharájának is nevezett különleges terület ellipszis alakú, a közismert természetvédelmi rezervátum egyedülálló állat- és növényvilággal rendelkezik. Több mint 900 fajta növény honos itt. A 36 kilométer hosszú, és 11 kilométer széles homoksivatag hullámos dombokból, hosszúra nyúló homokbuckákból áll, melyek néhol hegyeknek látszódnak. Vajdaság lakosságának nem kell több száz kilométert utaznia a friss levegőért, hisz az erdősített terület levegőjének ózontartalma megegyezik a zlatiborival, annak ellenére, hogy ez a vidék sokkal alacsonyabban fekszik Zlatibornál.

A homokpuszta turisztikai lehetőségeinek fejlesztése a Vajdasági Erdőgazdálkodási Közvállalatnak köszönhető. Számos tudnivalóval és tanáccsal szolgálnak az ide látogató vendégeknek, szállást, étkezést és programokat biztosítva nekik.

Labudovo okno: közel 300 ezer költözőmadár vészeli át itt a telet (Gergely József felvétele)

Labudovo okno: közel 300 ezer költözőmadár vészeli át itt a telet (Gergely József felvétele)

A természetvédelmi terület egyik kihagyhatatlan pontja a turisták számára a Čardak rekreációs központ, amely a puszta déli részéről, Deliblát településétől, az északi oldalról pedig Fejértelepről közelíthető meg a legkönnyebben. Az épületegyüttest 1978-ban építették ki azért, hogy a vajdasági harmadik osztályos diákok itt tanulhassanak a természetről, a nyári hónapokban pedig ifjúsági munkaakciókat szerveztek ugyanezen a helyen. A Vajdasági Erdőgazdálkodási Közvállalat 2002 óta működteti a helyet, melynek köszönhetően jelenleg két szállása, a Nera és a Brzava fogad vendégeket. Ezekben összesen 130 férőhely van, 12 négyágyas, 12 hatágyas, 6 egyágyas és 2 kétágyas szobával. A Karas és Tamis nevű szálláshelyek felújítás alatt állnak a közvállalat turisztikai fejlesztésének keretében, és a Begej nevű szálláshely is a renoválási terveik között szerepel. Annak ellenére, hogy védett és érintetlen természeti övezetről van szó, az üdülőközpont lépést tart a modern világgal, ezért internet-hozzáférést, kábeltévét és saját fűtési rendszert is biztosítanak az odalátogatók számára. A Čardakot leginkább diákok, sportolók, egyházi egyesületek látogatják csoportosan, a hétvégéken pedig zömmel kisgyermekes családok választják üdülési célpontként a komplexumot. Az ott dolgozók ezen a helyen az egynapos túrákat ajánlják az idei évre, a későbbiekben azonban több éjszakát is eltölthetnek itt a vendégek, teljes ellátással, méghozzá elérhető áron. A Čardak oktatóközpontjában vadászlakot is működtetnek, amely az évek során a külföldi és a hazai vadászok egyik közkedvelt állomása lett. Ennek a háznak belterét természetes anyagokból készítették, belső falait hatalmas agancsok és egyéb trófeák borítják, a csillárok is agancsokból készültek. Mint minden szálláshelynek, így ennek is van exkluzív vendégeket fogadó részlege, a vadászlak pedig pont ezt a célt szolgálja.

Dimbes-dombos, erdős és gyepes (Gergely József felvétele)

Dimbes-dombos, erdős és gyepes (Gergely József felvétele)

Diákok, sportolók, vadászok és családok közkedvelt helye (Gergely József felvétele)

Diákok, sportolók, vadászok és családok közkedvelt helye (Gergely József felvétele)

Az üdülőhely központi épületében tanterem, kisebb sportterem található, az épületkomplexum területén pedig több sportpálya, játszótér, szabadtéri edzőterem van. A lankás gyepen piknikszerűen étkezhet az egész család, vagy az ott található étteremben fogyaszthatja el ebédjét, a hely 450 fő ellátására alkalmas. A vendéglátóipari egységben egyébként remek pörköltet, gulyást készítenek az éppen legfrissebb helyi vadhúsból, a napi ajánlatban pedig rostélyos és csirkehús is szerepel. A kiadós egytálételek ára 450 dinár, jár hozzájuk saláta és desszert is. A szeszes és az alkoholmentes italkínálat is igen széles, és fagylalttal is felfrissülhetünk, ha éppen ahhoz van kedvünk. Mindezt, szép idő esetén, az étterem kerthelyiségében a legkellemesebb elfogyasztani, ahol csodás látvány tárul elénk a lankás és erdős területen.

Az üdülőközpontot 6 kiépített sétány veszi körbe, összesen 50 kilométer hosszan, melyeken rövidebb vagy hosszabb túrákat tehetünk gyalog vagy éppen az ott bérelhető kerékpárokkal. A turistákat útbaigazító táblák arról tájékoztatnak bennünket, hogy mi mindenre érdemes odafigyelni a Delibláti homokpusztán. A gyalogostúrák során érdemes idegenvezető segítségét is kérni, melynek a legfeljebb 25 fős csoportonkénti ára körülbelül 3000 dinár. A nagy szakmai tapasztalattal rendelkező túravezető a különleges terület kialakulásáról, történelméről, növényzetéről, állatvilágáról mesél a turistáknak. Egy nap nem elég a terep bejárásához, ezért érdemes többször is ellátogatni ebbe a csodaszép övezetbe.

A turisztikai kínálat folyamatosan bővül (Gergely József felvétele)

A turisztikai kínálat folyamatosan bővül (Gergely József felvétele)

A Delibláti homokpuszta Labudovo okno nevet viselő természetvédelmi területe egyik másik kihagyhatatlan úti célja lehet programunknak. Az európai költözőmadarak közkedvelt állomása a puszta legkeletibb pontján található. A Duna ezen befagyott partszakaszán körülbelül 180 madárfaj 300 ezer példánya telel, többek között vadkacsák, vadlibák, hattyúk. A melegebb évszakokban ezen a helyen a mocsári madarak fészkelnek: a feketefejű íbisz, a kis kárókatona, gémek, partifecskék stb. A kirándulás során az egész rezervátum megtekinthető a legelőkön át, a kilátókig és a megfigyelő állomásokig. Elmehetünk a vadállatok etető- és itatóhelyére is. Ha mindebben a helyi idegenvezető túravezetését kérjük, a túra 5 órát vesz igénybe, melyhez minibuszt vagy terepjárót biztosítanak a közvállalat turisztikai részlegének vezetői. A vízivilágot motorcsónakkal tekinthetjük meg. A terület bejárást követően a homokpusztáról szóló filmet vetítik le a legfeljebb 15 főt számláló turistacsoportoknak. A közeli halászcsárdában folyami halakból készült ételeket vagy rostélyost kérhetünk. Szuvenírként mézet is vásárolhatunk, a sűrűn telepített akácosoknak köszönhetően kiváló akácmézet készítenek a környék szorgos méhecskéi.

A terület bejárása páratlan élményt nyújt a természet kedvelőinek. A helyiek szerint minden évszaknak megvan a maga varázsa ezen a tájon, viszont azt ajánlják, hogy szeptemberben látogassunk el erre a vidékre, mert akkor a fák lombozata vörösbe burkolózik, a gyep pedig sárgás szőnyeget képez a lejtős tájon.