2024. március 28., csütörtök

Közönség nélkül

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Idén nyolcadik alkalommal szervezi meg a Vajdasági Magyar Szövetség és a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány a nagyszabású lovasversenyt, a Nemzeti Vágta vajdasági előfutamát. Egészen ezidáig Vajdasági Vágtának hívták az Andrásnépén megszervezett futamokat, de idén a Nemzeti Vágta szigorú szabályai miatt csak Vajdasági Futamot tarthatnak. Amennyiben nem jelenik meg a rendezvényen a versenybíró, a startbíró, a műsorvezető és az elővágták igazgatója, akkor a megmérettetést nem lehet Vajdasági Vágta név alatt megszervezni. Ezért került sor a névváltoztatásra. Vajdasági Futam a mai (szombati) verseny neve, és nem Andrásnépén, a szokásos helyen futnak a vajdasági lovak a győzelemért, hanem Szabadkán, a lóversenypályán, közönség nélkül.

A járványhelyzet miatt kétszer is módosították idén a Vajdasági Vágta időpontját. Először június 13-ra hirdették meg, aztán szeptember 19-e volt az új időpont, de mivel szeptemberben ugyanebben az időben tartják az Újvidéki Mezőgazdasági vásárt, a szervezők a szeptember 5-i dátum mellett döntöttek. Nagy bizonytalanság övezte ezt a rendezvényt is, mint a többi nagyobb létszámú nyári programot. Mégis lesz lóverseny, mert a szervezők nem akarták megszakítani a folytonosságot. A Nemzeti Vágta előfutamaként megszervezett verseny győztesei a tervek szerint október 10-én és 11-én ülnek majd nyeregbe Budapesten A Hősök terén küzdenek majd az év leggyorsabb lovasa címért.

Tavaly Nagy Arnold Fantázia lovával második alkalommal nyerte meg a Nemzeti Vágtát. Ha idén is ő tud győzni, akkor a versenyszabályok értelmében többet sem ő, sem a lova nem versenyezhet, de cserébe a vándordíj, az 1848-as szablya nála marad, vagy a ló temerini gazdájánál. A zsoké ugyanis Temerint képviselte, mégpedig Szabolcski Roland lovával. Idén Nagy Arnold, a Nemzeti Vágta kétszeres győztese nem indul a vajdasági megmérettetésen, ő automatikusan bejut a budapesti versenyre.

Amikor 2013-ban megszervezték az első Vajdasági Vágtát, a lehető legszebb helyszínt választották hozzá: Andrásnépét, a pezsgőgyáros Törley József családjának egykori birtokát. Rendkívül elhanyagolt állapotban volt akkor a pálya, de a vágtára rendbe tették, és a csodálatos környezetben a délvidéki magyarság egyik legszebb és legtömegesebb nyári rendezvényét tarthatták meg. Hagyományteremtő szándékkal látott neki Bunford Tivadar és csapata a szervezésnek, és rövidesen sikerre vitték a rendezvényt.

Az elmúlt évek munkájának gyümölcse nagyon hamar beért: az első évben öt-hatezer nézője volt a Vágtának, de nem sokkal a kezdés után megkétszereződött a nézőszám. Az emberek készültek a Vágtára Vajdaság minden részén. Ezt látván a szervezők ingyenes autóbuszokat indítottak a magyarság nagy találkozóhelyére. Ezzé vált ugyanis a Vajdasági Vágta. Igényes programok várták a látogatókat, és a varázslatos környezetben kikapcsolódási lehetőséget jelentett a nyár elejei esemény minden évben. Közösségerősítő szerepe a lovassport fellendítésével karöltve izmosodott az évek során. Idén a járványhelyzet miatt megtorpant ez a lendület. Közönség nélkül versenyeznek a lovak és lovasaik.

A Nemzeti Vágta nem puszta lovasverseny, hanem a magyar hagyományokra épülő, történelmi hangulatú fesztivál. Mint annyi minden másban, ez esetben is az anyaország a rendezvényt kiterjesztette a határokon túlra, s becsatlakoztatva az előfutamokat, a nagy budapesti verseny az összmagyarság találkozóhelyévé vált. A nemzetegyesítés egyik sikeres rendezvénye ez. A határokkal szétszabdalt nemzet között olyan hálót fonnak az ilyen rendezvények és más nemzetstratégiai programok, amelyek az élő emberi kapcsolatok révén kovácsolják eggyé a nemzetet. Rendkívül fontos a belső kapcsolatok erősítése egyik-másik közösségen belül is. Hogy ez a Délvidéken sikeres, arra a nézőszám a bizonyíték. A 2019-es Vajdasági Vágtán már a 13 ezret is meghaladta a nézőszám. Egyértelműen látszik, hogy az elmúlt hét évben nemcsak sikerült hagyományt teremteni a Vajdasági Vágta megszervezésével, hanem egy olyan színvonalas tömegrendezvénnyé tették, ahová érdemes ellátogatni, aminek érdemes részese lenni. És ez benne a legnagyszerűbb.

Idén, a nemzeti összetartozás és az erős nemzet évében, meg a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján elmarad ez a nagy találkozás. Pedig talán sohase lett volna ennél alkalmasabb időpont az együttlétre. A budapesti szervezők egyelőre azt állítják, hogy megtartják a Nemzeti Vágtát. Két hónap van még addig. A világjárvány okozta bizonytalanságnak nincs vége.