2024. április 18., csütörtök

Elmaradnak a városnapi rendezvények Topolyán

A községi képviselő-testület díszülését is későbbre halasztották

Állítólag 1750. szeptember 15-ei keltezésű az ajánlólevél, melyben Gróf Grassalkovich Antal megbízta Csizovszki Ferenc szabadost a topolyai puszta betelepítésével. Elrendelte, hogy a kisebb-nagyobb megszakításokkal az őskortól lakott, de akkor éppen elnéptelenedett területre 200 magyar és szlovák családot telepítsenek, ami meg is történt. Ezzel elkezdődött Topolya újabb kori történelme, és ezért ünneplik a városnapot is ezen a napon. Az utóbbi években a szeptemberi hónap volt a leggazdagabb rendezvényekben, hiszen a rendezvénysorozat általában a község falvaira is kiterjedt, és két-három héten keresztül egymást váltották a színvonalas események, koncertek, konferenciák, vásárok, felvonulások, díjátadók és kiállítások. Idén sajnos a járvány teszi egyedivé ezt az időszakot, azzal, hogy a városnapi rendezvénysorozat azon programjai, melyeket az önkormányzat, illetve az általa alapított közvállalatok szerveztek vagy társszervezői voltak, idén elmaradnak. A községi képviselő-testület városnapi díszülését is egy későbbi időpontra halasztották. A Pro Urbe díjat, okleveleket, plaketteket is egy későbbi időpontban adják át.

Az önkormányzat egy tájékoztatót továbbított a sajtó képviselőinek, amelyben hivatalosan is tájékoztatják a polgárokat, hogy rendezvények, koncertek, karneváli felvonulások és az EXPO – Mezőgazdasági és gazdasági kiállítás is elmarad idén.

„Figyelembe véve a járványhelyzet alakulását, a vírus terjedésének megelőzése érdekében meghozott intézkedéseket és ajánlásokat, a bizonytalanságra való tekintettel, és mivel előreláthatóan a fokozott óvatosság fogja jellemezni az elkövetkező időszakot is, az egyetlen felelős és helyes döntés, amelyet a község vezetősége és a szervezők hozhattak, hogy elmaradnak a Topolyai Napok leglátogatottabb rendezvényei, amelyek szeptember 11-e és 20-a között kerültek volna megrendezésre. Ez azt jelenti, hogy idén szeptemberben nem lesz EXPO – Mezőgazdasági és gazdasági kiállítás, Mézkarnevál és koncertek sem. A községi képviselő-testület díszülését későbbre halasztják, amikor méltó körülmények között ünnepelhetjük meg községünk díjazottjait” – olvasható a közleményben, melyben kérik az intézményeket és civil szervezeteket, amelyek a Topolyai Napok rendezvénysorozat keretein belül mégis megtartják kisebb rendezvényeiket, hogy azt a járványügyi előírások betartása mellett tegyék.

Bízunk benne, hogy a megelőzésekkel, társadalmi felelősségvállalással a helyzet mihamarabb rendeződni fog – áll az önkormányzat közleményében.

A községi válságtörzs augusztus 28-án megtartott ülésén olyan rendeletet hozott, hogy a szabadban és zárt térben egyaránt tilos az 500 főnél nagyobb létszámú rendezvények megtartása. A zárt térben megtartott rendezvények esetében pedig kötelező a maszk viselése és a minimum 1,5 méteres távolság megtartása az egyes személyek között. A vendéglátó-ipari létesítmények zárt részei legfeljebb éjfélig, a kerthelyiségek hajnali 1 óráig tarthatnak nyitva. A kereskedelmi objektumok, bevásárlóközpontok legfeljebb a 6 és 23 óra közötti időszakban tarthatnak nyitva. A válságtörzs szeptember elsején kiadott rendeletében az is szerepel, hogy a zárt és szabadtéren lévő nyilvános helyeken abban az esetben, ha egyszerre több mint 30 személy gyűlik össze, azzal, hogy a jelenlévő személyek között legalább 1,5 méteres távolságnak kell lennie, illetve minden 4 négyzetméteren lehet egy személy. A rendeletben olvasható, hogy a gyülekezési tilalom addig tart, amíg fennáll a SARSCoV-2 vírus által okozott COVID-19 fertőző betegség terjedésének kockázata a Szerb Köztársaság területén.

A szeptember 13-án esedékes topolyai kirakodóvásár megtartásának esetleges engedélyezéséről a válságtörzs a napokban dönt. Mint ismeretes, júliusban megtartották, majd augusztusban nem engedélyezték a tömegeket vonzó rendezvényt.