2024. március 28., csütörtök
NEMZETEK LIGÁJA

Klasszis Szoboszlai

Magyarország válogatottja idegenben 1:0-ra legyőzte Törökországot a Nemzetek Ligája 2020/2021-es szezonjának első játéknapján. A magyar válogatottnak régen nem volt olyan játékosa, aki egyetlen pillanat alatt eldöntheti az adott mérkőzést, aki a különbséget jelentheti két csapat között. Most azonban nagyon úgy tűnik, hogy Szoboszlai Dominik képes felnőni az őt övező felhajtáshoz: a Salzburg 20 éves futballistája óriási szabadrúgásgólt lőtt a 80. percben, ezzel pedig biztosította Magyarország minimális arányú győzelmét. A találkozó favoritjának számító törökök kicsit bealudtak a meccsbe, mert az első fél órában Szalai Ádám, Szalai Attila, majd Szoboszlai és Holender is veszélyeztetni tudott. A szünet után kicsit megváltozott a játék képe, de Gulácsi mindvégig résen volt. A hajrában aztán jött a fentebb már említett szabadrúgás, a magyar nemzeti tizenegy pedig abszolút megérdemelten hozta el a három pontot Törökországból. Árulkodó ugyanakkor a fiatal középpályás meccs utáni nyilatkozata, amely arról tanúskodik, hogy a törökök talán lebecsülték az ellenfelet: „Papíron ők jobbnak számítottak, úgy is jöttek fel a pályára, hogy azt hitték, könnyű dolguk lesz. A csapatmunka eredménye a győzelem, kitettük a lelkünket a pályára.”

Ugyanebben a csoportban Szerbia a gól nélküli első félidő után három találatot is kapott az oroszoktól, míg a Sasoknál csak Mitrović tudott eredményes lenni. Az összecsapás utolsó gólját a duplázó Dzjuba lőtte, aki Maksimović Benny Hill-show-ba illő szerencsétlenkedését követően bombázott a kapuba. A B divízió 3. csoportjában Bulgária 1:1-es remit hozott össze Írország ellen, míg Wales minimális arányban (1:0) nyert Finnország otthonában.

Ami a legfelsőbb, A osztályt illeti: Németország és Spanyolország nem bírtak egymással (1:1), míg Ukrajna 2:1-gyel felülmúlta Svájcot. A német–spanyol csata legérdekesebb eseménye – a 96. percbeli spanyol egyenlítő találat mellett – a 17 éves és 308 napos Ansu Fatihoz köthető, aki 1936 óta a legfiatalabb debütáns a La Rojánál.

A hétvégén a többi között portugál–horvát és svéd–francia csatát rendeznek. Magyarország vasárnap Oroszországgal, Szerbia Törökországgal méri össze erejét.

Nemzetek Ligája, 1. forduló, A divízió, 4. csoport: Németország–Spanyolország 1:1, Ukrajna–Svájc 2:1. B divízió, 3. csoport: Oroszország–Szerbia 3:1, Törökország–Magyarország 0:1. 4. csoport: Bulgária–Írország 1:1, Finnország–Wales 1:0. C divízió, 3. csoport: Moldova–Koszovó 1:1, Görögország–Szlovénia 0:0. D divízió: Lettország–Andorra 0:0, Feröer szigetek–Málta 3:2.