2024. április 18., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Doku

Az a felismerés, hogy célszerű bizonyos esetekben a hosszabb szavakat rövidebbel helyettesíteni, napjainkban is rövidítésekhez vezet. Például emiatt élnek a beszélők olykor a doku szóval a dokumentumfilm főnév helyett: Az egész nincs másfél perc, de felér egy másfél órás dokuval. – A 101 film egy alig 8 perces kivonatával, a ’Film in Progress’ dokuval emlékezünk, amely a mozi-filmben nem látott jeleneteket is tartalmaz. – El nem készült magyar filmekről szóló dokuval, üdítően rövid megnyitóval kezdődött a szemle. – A szekció hat alkotásával, a francia versenyfilmmel és egy dokuval együtt összesen nyolc francia film látható majd a mustrán. – A magyar HBO ismét egy érdekes dokuval jelentkezik. – A Winehouse-dokuval ellentétben itt nem szervesül a zene oly mértékben a film cselekményében. – A Duna World egy izgalmas dokuval várja az érdeklődőket. – Ezek a dokuk eléggé „képeskönyv” jellegűek. – Éppen a speciális státuszú távol-keleti ország, Tajvan legérdekesebb alkotásaiból közölt válogatást a dokukra specializálódott szolgáltató. – A kapolcsi Művészetek Völgyében a Király-udvaron zajló eseménysorozat folyamán elsősorban a dokukra és a kisjátékfilmekre koncentráltak a szervezők. – Mielőtt rátérnék a dokukra és természetfilmekre, még előreveszem a Beugrót, ami fehér hollónak számít a kertévéken. – Legközelebb írjátok már oda, hogy melyik bejátszás honnan van, mert tök kíváncsi lennék ezekre a dokukra. – Én sztem 14 évesen többet tudtam a dokukból a klímaváltozásról, meg hogy mik okozzák.

Hivatalos irat: igazolás, tanúsítvány stb. is lehet doku: Hogyan kell lemondanom a KGFB-met, amit mint üzemben tartó kötöttem, de mostmár megszűnt az üzemben tartói státuszom. Milyen dokuk kellenek hozzá? – A felhasználói feltételekben pontosan nem részletezik, hogy milyen dokuk formájában képzelik el az azonosítást. – A dokuja szerint 2006-os, a tulaj szerint „csak” 4 éves, amiből úgy vélem az első igaz. – Még nincs kész a dokuja. – De írja is a dokuja, hogy túl kemény (vagy túl puha) matrac esetén nem működik. – A Nyeva rendszert a jenkik kb. az utolsó csavarig ismerik, a dokuja nyilvános.

Néha számítógépen szerkesztett szöveg is dokunak minősül: Sajna ezek a dokuk általam, és az én gépemen íródnak. – Nem, ezek a dokuk nem kerültek fel, levelezések, sok irományok, amiket a beszámolóval együtt készült CD-n adunk le. – Ezek a dokuk illetéktelenül interwikiket és kategóriákat tartalmaznak. – Utánanézek, hol vannak a dokuim, ha meglesznek, szólok. – Úgy emlékeztem, hogy elmentettem a dokuim közé, de nem találom.