2024. április 20., szombat
3. KAMARAZENEI FESZTIVÁL, ÚJVIDÉK

Az együttmuzsikálás szépségének jegyében

A székvárosban harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Kamarazenei Fesztivál, amelynek megálmodói: Ksenija Mijatović Korom fuvolaművésznő, Antunović Marić Veronika oboaművésznő és Gianluca Marcianò olasz karmester, a fesztivál művészeti vezetője. E rendezvénnyel lankadatlanul a kamarazenének, illetve azoknak a kamaraegyütteseknek a népszerűsítésén fáradoznak, amelyek éveken keresztül együtt muzsikálnak.

A székváros szeptember 10-étől 15-éig, a fesztivál idején regionális és európai központja lesz a kamarazene népszerűsítésének. A szervezők négy, 20 órakor kezdődő koncertre várják az újvidéki polgárokat a Selyemgyár és az Egység művelődési állomásokon.

Csütörtökön, a fesztivál ünnepi megnyitóján a Selyemgyár művelődési állomásán kerül sor Aleksandra Vrebalov szerzői estjére, a zeneszerzőnő 50. születésnapja jegyében. Fellép az Újvidéki Fúvós Kvintett – Ksenija Mijatović Korom,  Antunović Marić Veronika, Kristijan Boroš, Goran Marinković, Mirko Marić –, a Fesztiváli Vonós Kvartett – Bojan Glušica, Marta Dragaš, Aksentijević Klemm Anna –, valamint Jelena Končar operaénekesnő Aleksandar Đermanović zongorakíséretében, a narrátor pedig Elor Emina lesz. Pénteken szintén a Selyemgyár Művelődési Állomás ad otthont az Ifjú tehetségek c. koncertnek, amelyen a legjobb szerbiai kamarakórusok mutatkoznak be Doppler, Brahms, Rota, Piazzolla, Haydn, Castelnuovo-Tedesco, Offermans, Mozart, Mozart, Sosztakovics, Saint-Saëns ismert szerzeményeivel. Szeptember 14-én 20 órakor az Egység Művelődési Állomáson tízéves születésnapja alkalmából koncertezik az Újvidéki Fúvós Kvintett. A zeneművészek Rossini, Brice, Briccialdi, Ligeti György, Hindemith ismert műveivel ajándékozzák meg a közönséget. A Kamarazenei Fesztivál zárókoncertjén szeptember 15-én az Egység Művelődési Állomáson a Belgrade Soul Sextet szórakoztatja majd a közönséget Piazzolla, Grgin, Gershwin ismert számaival, valamint bosnyák, román és macedón népzenével.

A 3. Kamarazenei Fesztivál a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, a Városi Művelődési Tanács, a Belgrádi Olasz Művelődési Intézet, az Újvidék 2021 Alap, az Egység és a Selyemgyár művelődési állomások, a székvárosi Isidor Bajić Zeneiskola és Szerb Nemzeti Színház, továbbá barátok támogatásával valósul meg. A koncertekre a belépés díjtalan.