2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS MAGYARORSZÁGON

Az új fertőzöttek átlagéletkora 26 év

Új csúcs: 459 új fertőzött, egy beteg elhunyt – A szennyvízmintákat is figyelik

Eddig nem mért csúcson az új fertőzöttek száma: 459 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 7382 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy 82 éves krónikus beteg, az elhunytak száma így 621 főre emelkedett, 3944-en meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 2817 fő. Az aktív fertőzöttek 44%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 120 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 8-an vannak lélegeztetőgépen.

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.

A szennyvízből vett minták arra engednek következtetni, hogy Budapesten és Debrecenben emelkedik leginkább a fertőzöttek száma.

A tavaszi járványhullám alatt a betegek átlagéletkora 67 év volt, a mostani, őszi hullám alatt viszont 26 év, közölte pénteken az adatot a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Mivel tavasszal a kockázati csoportba tartozók betegedtek meg elsősorban, akik aztán kórházba kerültek és kezelést kaptak, akkor sokkal nagyobb volt az egészségügyi rendszer leterheltsége, mint most.

Az új gócok is elsősorban olyan helyeken alakulnak ki, amiket főként fiatalok látogatnak: gólyatáborokban, szórakozóhelyeken vagy esküvőkön. Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken arra kérte a fiatalokat, hogy tartsák be a szabályokat, mert a szülők, nagyszülők élete elsősorban az ő kezükben van.