2024. április 25., csütörtök

Idegméreg miatt vitázik Berlin és Moszkva

Putyin fő politikai ellenlábasát Novicsok típusú szerrel akarták megölni

Oroszország nem kapott új információt Németországtól Alekszej Navalnij ügyében – állította Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, miután a Merkel-kormány bejelentette: az orosz ellenzéki politikus szervezetében a Novicsok néven emlegetett harci idegmérgek csoportjába tartozó anyagot mutattak ki német szakemberek. Vezető nyugati politikusok vizsgálatot, sőt némelyek szankciót követelnek az állítólagos mérgezés ügyében.

Moszkva bizonyítékokat vár Berlintől arra a német állításra, hogy Alekszej Navalnij szervezetében idegmérget találtak. A 44 éves orosz ellenzéki politikus nemrég lett rosszul hazájában, majd kómába került, s ezért Berlinbe szállították gyógykezelésre. Támogatói eleve mérgezésre gyanakodtak és a Kremlre mutogattak, ám az orosz vezetés tagadja a vádat.

A Merkel-kormány szerdán közölte: Navalnij szervezetében a Novicsok néven emlegetett harci idegmérgek csoportjába tartozó anyagot mutattak ki a német szakmai vizsgálatok. A kormány közleményben döbbenetes fejleménynek nevezte, hogy Navalnij egy harci idegméreggel elkövetett támadás áldozata lett hazájában. A Merkel-kabinet „a lehető legélesebben” elítélte a támadást, s Moszkvától magyarázatot követelt a történtekre.

A német kormány jelezte: tájékoztatja EU- és NATO-partnereit a toxikológiai vizsgálat eredményeiről, és tárgyalásokat kezd a „megfelelő közös reakcióról”. Angela Merkel megerősítette: a hadsereg (Bundeswehr) szakértői állapították meg, hogy Navalnij mérgezéses támadás áldozatául esett. A német kancellár szerint az orosz ellenzék vezető alakját el akarták hallgattatni. Közölte: a „gyilkossági kísérlettel” kapcsolatban nagyon súlyos kérdések merültek fel, amelyekre csak az orosz kormány tud válaszolni, és meg is kell adnia ezeket a válaszokat.

BEKÉRETTÉK A NAGYKÖVETET

Szerdán bekérették a külügyminisztériumba Szergej Nyecsajev orosz nagykövetet és ismertették vele, hogy a német kormány elvárja Moszkvától az eset minden részletre kiterjedő és átláthatóan végzett feltárását, illetve az elkövetők felelősségre vonását. Heiko Maas külügyminiszter a megbeszélés után közölte: az EU- és a NATO-partnerekkel egyeztetendő válaszlépésekről annak függvényében döntenek, hogy miként teljesülnek ezek az elvárások.

A hírre reagálva Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta: Oroszország nem kapott új információt Németországtól az ügyben. Kifejezte ugyanakkor Moszkva teljes körű együttműködési készségét Németországgal a helyzet tisztázására. Rámutatott: Oroszországból való elszállításáig nem mutattak ki méreganyagot Navalnij szervezetében.

Peszkov tegnap visszautasította, hogy Oroszország mérgezte meg a politikust.

MOSZKVA VÁLASZT VÁR

Az orosz külügyminisztérium pedig jelezte: Moszkva választ vár a németektől az orosz főügyészségnek a Navalnij-üggyel kapcsolatos információigénylésére. Marija Zaharova külügyi szóvivő szerint Berlinből még semmilyen anyag nem érkezett sem a főügyészi hivatal, sem a politikust korábban Omszkban kezelő orvosok részére.

Zaharova elmondta: Nyecsajev nagykövetet a német külügyminisztérium nem tájékoztatta lehetséges szankciókról az esettel kapcsolatban. A szóvivő információkampánynak nevezte a német magatartást és kifogásolta, hogy Berlin nyilvános kijelentéseket tesz tényanyagok felmutatása nélkül.

LEÁLLÍTANÁ A GÁZVEZETÉK ÉPÍTÉSÉT

Az EU az Északi Áramlat-2 gázvezeték építésének leállításával válaszoljon Moszkvának az orosz ellenzéki politikus megmérgezésére – javasolta Norbert Röttgen, a német parlament (Bundestag) külügyi bizottságának elnöke. A kormányzó konzervatív CDU politikusa tegnap a Deutschlandfunk közszolgálati rádióban hangsúlyozta: Vlagyimir Putyin orosz elnök „csak az erő nyelvét érti”, a szankciók formái közül pedig csak a legfőbb orosz exportcikkek közé tartozó földgáz kivitelét korlátozó gazdasági büntetőintézkedések hatnak rá. Röttgen szerint végső ideje megteremteni az „igaz európai külpolitikát, különben Putyin nem veszi komolyan Európát”. Navalnij esetével kapcsolatban figyelmeztetett: a Kreml igyekszik az ellenzékiek agyába vésni, hogy veszélyben az életük.

NINCS MÁR ÉLETVESZÉLYBEN

Az orosz elnök legismertebb ellenfeleként és bírálójaként ismert Navalnij augusztus 20-án a Moszkvába tartó repülőn lett rosszul, majd kómába esett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, s Navalnijt ott kórházba szállították.

Családtagjai és munkatársai szerint megmérgezték, de az orosz orvosok ezt tagadták. A politikust augusztus 22-én a berlini Charité klinikára vitték (egy magánalapítvány szervezésében), ahol orvosai augusztus 24-én közölték: az első vizsgálati eredmények mérgezésre utalnak, valakik az idegrendszer megfelelő működéséhez szükséges kolinészteráz enzimek működését gátló anyagot juttathattak a szervezetébe.

A legfrissebb hírek szerint tünetei enyhültek, nincs életveszélyben, de állapota súlyos, s nem zárható ki, hogy a mérgezés maradandó hatásokkal jár.

Több külföldi vezető az ügy átlátható kivizsgálását követelte Oroszországtól, amelynek főügyészsége felvilágosításért fordult a német rendvédelmi szervekhez.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter már a hét elején valótlanságnak nevezte azt a vádat, hogy Moszkva nem indított vizsgálatot Navalnij ügyében. Közölte: a belügyminisztérium vizsgálódik, s a nyomozás akkor kezdődhet meg, amikor kiderül, mi is történt. Rámutatott: ezt a német orvosok sem tudták megállapítani, és nem adnak ki információt.

Az orosz tagadás és magyarázkodás ellenére külföldön sokan nagyon is valószínűnek tartják, hogy Navalnijt a Kreml utasítására mérgezték meg.

„GYÁVA CSELEKEDET VOLT”

A hivatalos berlini bejelentés után Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elítélte az orosz politikus ellen harci idegméreggel elkövetett merényletkísérletet. Szerinte az eset még sürgetőbbé teszi, hogy Moszkva teljes körű és átlátható vizsgálatot folytasson az ügyben.

Megvetendő, gyáva cselekedet volt az orosz ellenzéki megmérgezése. Ezt már Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzente. Követelte az elkövetők felelősségre vonását. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője közleményben jelezte: az Unió a leghatározottabban elítéli Navalnij megmérgezését. Alapvető fontosságú, hogy az orosz kormány alaposan és átlátható módon kivizsgálja a merénylet körülményeit. Navalnij ügye nem maradhat megoldatlan, a felelősöket bíróság elé kell állítani – tette hozzá.

Elítélendőnek nevezte a Navalnij elleni akciót John Ullyot, a Fehér Ház egyik szóvivője is, aki aggodalmát fejezte ki a történtek miatt. Emlékeztetett: Oroszország már a múltban is használt Novicsokot. Hangsúlyozta: az Egyesült Államok együttműködik szövetségeseivel és a nemzetközi közösséggel annak érdekében, hogy felelősségre vonják az oroszországi elkövetőket.