2024. április 18., csütörtök
KOSZOVÓ-SZERBIA ELVI MEGÁLLAPODÁS

A gazdasági után következhet csak a politikai megállapodás

Washington a megbékélés folyamatát két szakaszban képzeli el

„Szerbia és Koszovó elkötelezte magát a gazdasági kapcsolatok rendezése mellett" - fogalmazott Donald Trump amerikai elnök újságírók előtt a washingtoni Fehér Házban, miután Szerbia és Koszovó megállapodott a gazdasági kapcsolatok rendezésében. Hozzáfűzte, hogy "a gazdaság összehozhatja az embereket". Egyúttal történelmi jelentőségűnek is minősítette az elvi megállapodást.

Az Ovális Irodában tartott sajtótájékoztatón részt vett Aleksandar Vučić szerb államfő és Avdullah Hoti, Koszovó miniszterelnöke. Vučić az amerikai elnököt dicsérte a közvetítésért, úgy fogalmazott: Trump "remek munkát végzett". Meghívta Donald Trumpot Szerbiába.
Robert O'Brien nemzetbiztonsági tanácsadó leszögezte: a mostani megbeszélés kifejezetten csak a gazdasági kapcsolatok normalizálására összepontosított, de remélhetőleg ennek nyomán megkezdődhet a politikai kapcsolatok rendezése is.
Az amerikai elnök bejelentette azt is, hogy Belgrád - összhangban az amerikai politikával - szintén áthelyezi izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.
Vučić és Hoti csütörtökön kezdett tárgyalásokat, amelyeknek a Fehér Ház adott otthont. Az amerikai elnök szerb-koszovói tárgyalásokkal foglalkozó különmegbízottja, Richard Grenell fogadta a két politikust. Grenell korábban többször is járt a térségben, és egyeztetett a helyi vezetőkkel.
Az Egyesült Államok eddig mindig is csak a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok rendezését szorgalmazta, álláspontja szerint ugyanis ez alapozhatja meg a későbbi politikai megállapodásokat. Grenell korábban többször is hangoztatta, hogy Washington - Párizzsal és Berlinnel összhangban - a megbékélés folyamatát két szakaszban képzeli el: az aktív amerikai részvétellel történő gazdasági normalizálás után következne a politikai megállapodás az Európai Unió égisze alatt.