2024. április 24., szerda
FEHÉR HÁZ

Trump 17 órakor fogadja Vučićot és Hotit

Belgrád és Pristina egy dokumentumot ír alá, amiről nem tudni, hogy mit tartalmaz

Donald Trump, az Egyesület Államok elnöke közép-európai idő szerint délután 5 órakor találkozik Aleksandar Vučić szerb államfővel tette közzé az USA belgrádi nagykövetsége a honlapján.

A hivatalos protokoll szerint a Fehér Ház Ovális Irodájában Trump 17 órakor zárt ajtók mögött fogadja Vučićot és Avdullah Hoti koszovói kormányfőt, majd részt vesz a Belgrád és Pristina közötti dokumentum aláírásának szertartásán. Ezt követően a három politikus visszavonul, és egy korlátozott számú újságíró jelenlétében folytatja a tárgyalást.

A Fehér Ház által kiadott közleményben nem szerepel, hogy milyen megegyezésről van szó, vagy hogy mit tartalmaz az aláírásra váró dokumentum.

A találkozó után Vučić és Hoti külön-külön találkoznak Mike Pompeo amerikai államtitkárral. A Szerbiai RTV korábban arról számolt be, hogy washingtoni tárgyalások első napján Vučić elnök elé tettek egy megállapodás tervezetét, amely a kölcsönös elismerést is emlegeti, amit ő elvetett.

A hét folyamán találgatások láttak napvilágot arról, hogy Trump elnök találkozik-e a két vezetővel, de csütörtökön késő estig ezt nem erősítették meg.

A washingtoni tárgyalások első napjának végén Vučić elnök úgy nyilatkozott, hogy a találkozó folyamán elébe tették a megállapodás tervezetét, amely a kölcsönös elismerést is tartalmazza, amit ő elvetett, Hoti kormányfő viszont nem válaszolt a kérdésre, hogy volt-e ilyen kitétel, de hangsúlyozta: „az Egyesült Államok sohasem állt Koszovóra nézve káros megállapodás mögött”.