2024. április 20., szombat
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Megújult a Szerb Nemzeti Színház

A Szerb Nemzeti Színház Jovan Đorđević színpada, amely az ország legnagyobbika, negyven év után korszerű audio-, video- és megvilágítási felszerelést kapott. A beruházást a tartományi kormány 75 millió dinárral támogatta – derül ki a tartományi kormány közleményéből.

(Fotó: vojvodina.gov.rs)

(Fotó: vojvodina.gov.rs)

Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke elmondta, nagy anyagi beruházással sikerült a lehető legkorszerűbb berendezéssel felszerelni a színházat.
– Folytatjuk a beruházásokat, mert ez a mi legrégebbi színházi intézményünk – fogalmazott Mirović.

Szavai szerint az eltelt négy év során a tartományi kormány sokat tett a színház életének és munkájának jobbá tételéért.
– A színház alapításának 160. évfordulóján összegezhetjük az eredményeinket és ez alapján rámutathatunk arra, hogy négy év alatt sikerült a Szerb Nemzeti Színház költségvetését 250 millió dinárral megnövelnünk – mondta Mirović.

Az elnök kiemelte azt is, hogy 2016-ban a programokra kevesebb mint 15 millió dinárt láttak elő, most azonban ez az összeg meghaladja az 50 millió dinárt. Hozzátette, hogy a kulturális tartalmak, amelyeket színre visznek, évről évre minőségesebbek és sokoldalúbbak, ezért a tartományi kormány továbbra is folytatja a beruházások támogatását.

Zoran Đerić, a Szerb Nemzeti Színház vezetője szerint a támogatásnak köszönhetően a színházat sikerült a XIX. századból a XXI. századba átvezetni.
– A tartományi kormány támogatásának köszönhetően teljesen új felszerelést szereztünk be a dráma és balett szekció számára, és lecseréltük az elavult felszereléseket – mondta Đerić.

Az új felszerelések bemutatóját jelenlétével megtisztelte Dragana Milošević tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár is.