2021. december 3., péntek
LIONEL MESSI

A Bolha ugrana Barcelonából

Az idei, 2020-as év számos meglepetést okozott már az emberiségnek. Januárban még minden az ausztráliai erdőtüzekről szólt; utólag már tudjuk, hogy a koronavírus is jelen volt abban az időszakban, később pedig világjárvánnyá nőtte ki magát és egy pillanatban a bolygó egyharmadát karanténba kényszerítette; Kobe Bryant egy helikopterbalesetben január végén hunyt el; augusztusban Bejrút városát robbanások rázták meg. A tragikus események sorozata bizonyítja, hogy 2020-ban az is megtörténhet, amire legvadabb (rém)álmainkban sem gondoltunk volna. Akár még az is, hogy Lionel Messi elhagyja a Barcelona futballcsapatát.

A katalán sztárgárda a koronavírus miatt időbelileg kitolt szezonban egymeccses párharcon 8:2-es vereséget szenvedett a német Bayern Münchentől a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. Előjelek már voltak a gránátvörös-kékeknél, de az elmúlt időszakban senki nem tett azért, hogy bármiféle változás történjen a klub háza táján. A megsemmisítő vereség után elkerülhetetlennek tűnik a generációváltás Barcelonában, ennek a korszakot lezáró mozzanatnak az egyik jelképes távozója pedig pont az ötszörös BL-győztes legnagyobb sztárja, a hatszoros aranylabdás Lionel Messi lehet. Az a Messi, aki – nem túlozva – konkrétan az életét és pályafutását köszönheti az egyesületnek. Persze, a viszony kölcsönös, hiszen az argentin csillag sem ért volna el ennyi sikert a körülötte és mögötte lévő társulat nélkül. A 8:2-es vereség után azonban valami végleg eltört a Bolha becenévre hallgató támadónál. De mi kellett ahhoz, hogy Messi álmai klubjánál eljusson addig, hogy kimondja: szabadulni akar a Barcelona-címertől?

(Fotó: Getty)

A történelem egyik – ha nem a legjobb – játékosa 13 évesen érkezett Katalónia fővárosába, ahol a növekedési hormonhiánya miatt a Barcelona klubja speciális kezelést biztosított számára. A hírhedt La Masia labdarúgó-akadémián gyorsan felmászott a ranglétrán, 17 évesen már a felnőttcsapatban is bemutatkozott. 2009-ben és 2015-ben az ő vezetésével triplázott (bajnokság, kupa, BL) az együttes, a korábban említett hat Aranylabda mellé pedig további hat Aranycipőt is magáénak tudhat. Gyakran éri kritika azt illetően, hogy a válogatottal nem tud maradandót alkotni, de az argentin csapattal is ünnepelt már egy olimpiai bajnoki címet, játszott vb-döntőt, több Copa América-finálét és végzett dobogón a kontinensviadalon. A pályán betöltött irányító szerepének köszönhetően a húszas évei végére, harmincas évei elejére azon kívül is meghatározóvá vált, s bár soha egyetlen korábbi vezetőedzője vagy játékosa sem nyilatkozott róla ekképpen, valószínűleg óriási hatása van az öltözőn túli klub- és válogatott életre is.

Ennek ékes példáját mutatja az augusztus végi faxüzenete is, melyben jelezte a Barcelona vezetőségének: nem kíván többé gránátvörös-kékben szerepelni. Köztudott, hogy Messi és a Josep Maria Bartomeu vezette elnökség között nem ideális a kapcsolat, s az is, hogy az argentin sztár a klubelnököt okolja a sportszakmai sikertelenségért, mert Bartomeu inkább a gazdasági tevékenységre helyezte a hangsúlyt. Messi szerződésében (állítólag) 700 millió eurós kivásárlási összeg szerepel – ezt a pénzügyi fair play miatt egyetlen klub sem fogja kifizetni, hiszen azzal többéves átigazolási piacról való eltiltást kockáztatna az adott egyesület. A Barcelona jelenlegi tízese azonban hajthatatlan. Ami elsőnek Bartomeu megbuktatására irányuló akciónak tűnt, az mára teljesen kikristályosodva csupán annyit jelent: Messi nem kíván többé a Barcelona tagja lenni. Maradását a La Liga, azaz a Spanyol Labdarúgó-liga is szorgalmazza, hiszen nélküle óriási bevételektől esne el a nemzeti bajnokság. A mostani állapotban patthelyzet áll fenn: a Barcelona és a La Liga képviselete egyértelműen állítja, hogy Messi szerződésében foglaltak továbbra is érvényesek, azaz az argentin csak abban az esetben távozhat, ha valaki, valamilyen formában leteszi a 700 milliós kivásárlási összeget. Ezzel ellentétben Messi és édesapja – egyben ügynöke – szerint nincs ilyen klauzula a leírtakban, s nem kötelező az említett pénzmennyiséget adni a hatszoros aranylabdásért.

A pénteki legfrissebb sajtóinformációk szerint az egész ügy jogi útra terelődött, ahol a két fél egymástól teljesen eltérő véleményt fogalmazott meg a kontraktussal kapcsolatban. A koronavírus-járvány miatt a topligákban csak októberben zárul az átigazolási ablak, így a szappanopera még legalább egy hónapig eltart. És amit akár egy hónappal ezelőtt is lehetetlennek gondoltunk, az ma egyre valószínűbb: lehet, hogy Messit többet nem látjuk Barcelona-mezben. Ám elvégre 2020-at írunk, ez az év pedig eddig is bővelkedett meglepetésekben.