2024. április 20., szombat

Fejlődik a fazekasműhely Zentán

A Rozetta Kézműves Társaság műhelyében fazekasságot is lehet tanulni

A Csoóri Sándor Alap kétmillió forint támogatásban részesítette a zentai Rozetta Kézműves Társaság azon pályázatát, amely saját kerámiaműhelyének fejlesztésére és a délvidéki nemezsátor felújítására irányult. Nagy Abonyi Ágnes, a Rozetta Kézműves Társaság elnöke elmondta, hogy a Csoóri Sándor Alaphoz a tárgyalkotó népművészet témakörben pályáztak, és a megítélt kétmillió forintból megvették a műhely működéséhez szükséges legfontosabb eszközöket, valamint a jurta ponyváját is le tudják cserélni.

– A kerámiaműhelybe megfelelő minőségű elektromos korongot és lábkorongokat vásároltunk, az agyagból készült alkotások kiégetéséhez szükséges égetőkemencét, valamint az anyag megmunkálásához, formálásához való kiseszközöket, agyagnyomót az edények fülezéséhez, alapanyagokat, köztük agyagot, alapmasszákat és mázakat is. Mivel együttműködünk a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel, és ahogy az intézet beindította fazekastanfolyamát, több korongra és sok kiseszközre volt szükségük, ezeket most mind biztosítani tudtuk. A 200 literes égetőkemencét a héten helyeztük üzembe a Rozettában, ahol a fazekasműhely is van, ugyanakkor kialakítottunk még egy fazekasműhelyt, mégpedig a Vöröskereszt korábbi székhelyén. Azokat a helyiségeket az önkormányzat bocsátotta a rendelkezésünkre, és ott helyeztük el a korongokat, az alapanyagokat és a mázakat is. Azt a műhelyt a VMMI-vel közösen használjuk.

Az elkövetkezőkben a Rozettában a népi fazekasságra is nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni, és így, hogy felszereltük a műhelyünket, minden adott az alkotáshoz, a tanuláshoz. Már a nyáron is sokat foglalkoztunk a fazekassággal, júniusban saját szervezésben lehetett nálunk agyagozni, aztán pedig a Bővíz Szilárd által szervezett alkotó- és fafaragótáborokban mutattuk meg a felnőtteknek és a gyerekeknek a népi fazekasság alapjait, ahol szintén igen sok alkotás készült – összegezte Nagy Abonyi Ágnes.