2024. április 19., péntek

Tesláról szélesebb körben

Az immáron már hagyományosnak mondható Tesla Global Forum szeptember 4-e és 6-a között kerül megrendezésre a Vajdasági Levéltárban. A rendezvényt, melynek célja Nikola Tesla munkásságának szélesebb körben való megismertetése, nyolcadik alkalommal tartják meg.

Goran Marić, a Tesla Global Forum egyesület elnökének elmondása szerint az esemény megtartását elsődlegesen júliusra tervezték, a járvány miatt azonban kénytelenek voltak szeptember elejére halasztani. A program valamivel rövidebb lesz és a helyszín is megváltozik, a lényege azonban megmarad.
Az idei évben az eseményen részt vesznek koszovói egyetemi hallgatók, valamint a belgrádi Matematikai Gimnázium diákjai is, akik számos nemzetközileg is rangos díjat kaptak. Kimagasló professzorokkal, jogászokkal, történészekkel és művészekkel fognak beszélgetni többek között a tudományról, de más területekről is, amelyekkel maga Nikola Tesla is foglalkozott.

Aleksandar Petrović, a belgrádi Filológiai Egyetem professzora a fórumot az idén sem fogja kihagyni.

– A Tesla Global Forum egyfajta szabad iskolának tekinthető. Ez a legjobb hely, ahol folyamatosan lehet véleményt cserélni, hogy egyes dolgokat jobban megértsünk és hogy kilépjünk a felületesség kultúrájából – mondta Petrović.

A 8. Tesla Global Forum holnap 14 órakor nyitja meg kapuit a Vajdasági Levéltárban, az ünnepélyen a jelenlevőkhöz Dragana Milošević tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár fog szólni. Az eseményt a tartományi kormány és Újvidék város önkormányzata, valamint az RTV támogatja. A rendezvénysorozat második részét, amelyen a Fehér galamb elismerést adják át, októberben tervezik megrendezni.