2024. április 19., péntek

Drágább a lakásfenntartás

Átlagban 50 dinárral kell többet fizetni lakásonként

A tömbházak lakói a továbbiakban havonta többet fognak fizetni a házgondnoknak, amennyiben nem maguk választottak korábban egy személyt erre a feladatra, hanem kihelyezett gondnokot kap a lakóközösség. Emellett drágábbak lesznek még a lakások fenntartására szánt havi kiadások is – írja a 021.rs hírportál.

Újvidék (Ótos András felvétele)

Újvidék (Ótos András felvétele)

Az erre vonatkozó döntést a városi önkormányzat hozta meg. A lakóknak, ha átlagban egy 50 négyzetméteres lakást veszünk alapul, az eddigiekhez képest 50 dinárral többet kell fizetniük havonta. Az új árakat a Köztársasági Statisztikai Hivatalnak a múlt évi nettó átlagkeresetre vonatkozó adatai alapján szabták meg.

A nyolc lakásos tömbházakban 242 dinárt kell fizetni lakásonként az eddigi 216 dinár helyett. A 8–30 lakásos épületek esetében ez az összeg 290 dinárt tesz ki az eddigi 260 dinár helyett. A harmincnál több lakásos tömbházakban pedig 339 dináros kiadással kell számolni az eddigi 303 dinár helyett. A garázsokra vonatkozó kiadások 48 dinárt tesznek ki, ami 5-tel több az eddiginél, a parkolóhelyekre pedig 87 helyett 97 dinárt szükséges fizetni. A lakások és üzlethelyiségek fenntartására is megnövekedtek az árak, ezek szerint a felvonó nélküli tömbházakban 362 dinárt kell fizetni az eddigi 324 dinár helyett, míg a felvonóval rendelkező épületekben 422 dinár helyett 472 dinárt kell törleszteni havonta. A garázstulajdonosoknak havi 218 dinárt kell fizetniük az eddigi 195 dinár helyett, míg a közös garázsokra, vagy blokkokra 145 dinárt szükséges fordítani, ami 15 dinárral több. A négyzetméterenként megfizettetett befektetési fenntartás költségeit minimálisan korrigálták, átlagban csupán 10 parával.