2024. március 29., péntek

Az „Ogyessza-akció” Szabadkán

Öt hónap után ismét filmvetítésekre válthatnak jegyet városunkban a filmrajongók. Emellett a színházak is lassan megkezdik az új évadot. Így végre a színelőadásokat és a legújabb filmeket már nem csak a televízió képernyői vagy a számítógép előtt ülve láthatjuk. Ebből az alkalomból egy kis kulturális körképet vázolunk fel a negyven évvel ezelőtti Szabadkáról.

A Magyar Szó 1980. szeptember 2-ai számából megtudhatjuk, hogy a Népszínház magyar tagozata nem Szabadkán kezdte meg az új évadát.

„A Népszínház magyar tagozata ismét ellátogat Szlovéniába, s ezt a napi hírt 1960 óta jegyzik az újságok, a krónikások. Több alkalommal helyszíni tudósításban számolhattak be a kiküldött munkatársak az ott történtekről, a lelkes fogadtatásról. A színház menetrendszerű pontossággal megjelenik Lénává, Pártosfalva, Hodos, Dobronák, Domonkosfa és újabban Göntérháza és Felsőlakos színpadán. A színházat – merjük remélni – mindenütt szívesen nézik, de azon a hangulatos égtájon az emberek megkülönböztetett szeretettel várják és kísérik ki a színészeket, hiszen elhozták nekik azt, amire olyan kíváncsiak. A rendezvénysorozatot a színház Raoul Praxy A milliárdos című vígjátékával nyitotta, de már a következő esztendőben egy igényesebb színműnek tapsolhatott a közönség. Richard | Nash Esőcsinálója végérvényesen lerakta a Muraközben a színház létjogosultságának alapkövét.”

A szlovéniai turné múltja mellett a cikkből az is kiderül, hogy az 1980-as látogatás alkalmával a szabadkai magyar társulat Molnár Ferenc Ördög című vígjátékával és Pintér Lajos Pogány tivornya című színművével kedveskedett a szlovéniai közönségnek.

Persze a szabadkai közönség sem maradt előadás nélkül, vagyis csak nem maradt volna, ha az időjárás közbe nem szól.

„Vasárnap ismét esett az eső s ez az időjárás nem kedvezett azoknak, akik a palicsi szabadtéri színpad előadására váltottak vasárnap jegyet. A Nem élhetek muzsikaszó nélkül című előadást immár másodszor mosta el az eső. Talán majd legközelebb kegyesebb lesz az ég. Az új dátumról a színház irodája idejekorán értesíti az érdeklődőket” – írta a Magyar Szó.

A nézők az elmaradt előadás helyett azonban még mindig megtekinthettek egy filmet a város valamelyik mozijában. A Magyar Szó szeptember 2-ai számából azt is megtudhatjuk, hogy akkor milyen filmkínálat állt a szabadkaiak rendelkezésére. A Jadranban Az Ashanti törzs lánya című amerikai filmet lehetett megtekinteni, Michael Caine, Omar Sharif és Peter Ustinov főszereplésével, a Zvezda mozi az Ismét találkozunk című indiai filmet tűzte műsorra, a Munkás moziban az Arábiai kalandok című amerikai filmet vetítették, a Lifka mozi pedig egy izgalmas kémthrillerrel várta a közönséget.

„A detektívtörténeteknek vannak unásig ismert alapsémái s mégis szeretjük a műfajt. Valahogy így vagyunk a kémhistóriákkal is. Ezek a történetek egyszerűek és bonyolultak egyaránt. Ronald NEAME rendező öreg róka a szakmában, habár mi mindössze két kalandfilmjére emlékezünk. Tiszta és ügyes képsorokból állt össze az Egymillió fontos bankjegy és a Poseidón kalandjai című film. A rendező ezúttal nem elégedett meg holmiféle felszínes kalandokkal. Szenvedélyes közlési vággyal szinte odaszegezi a néző figyelmét a vászonra s ezért érdeklődéssel figyeljük az OGYESSZA-AKCIÓ [The Odessa File – eredeti magyar címe: Az Odessa ügyirat] minden jelenetét. Minimális politikai ismeretek alapján is tudjuk, hogy a második világégés háborús bűnösei közül többen szabadlábon vannak. A rendező közvetve és közvetlenül a náci bűnösökről árul el nekünk egyet s mást. Leleplező szándékkal készült ez a film s a rendező munkatársa nem más, mint a híres nácivadász – Simon Wiesenthal. Azt is mondhatjuk, hogy politikailag angazsált, háborúellenes filmet látunk. A rendező, a műszaki személyzet munkája maga a tökély. Persze kitűnő színészekkel nem is olyan nehéz jó filmet csinálni. Jon Voight, Maximillian Schell, Maria Schell és Mary Tamm tehetsége járult hozzá a sikerhez” – olvashatjuk a napilap filmajánlójában.