2024. április 25., csütörtök

Novemberben visszatérhet a forgalom

Az adai Tisza-híd felújítási munkálatait tekintette meg a tartományi kormányfő

Augusztus közepén kezdte meg a Karin Komerc vállalat az adai függőhíd és a bekötőutak felújítását, amelyet 140 millió dinárral a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság finanszíroz. Igor Mirović tartományi kormányfő szerdán Adán megtekintette a munkálatokat Nedeljko Kovačević, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatója, Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere és Zoran Dragin, Ada község alpolgármestere társaságában. Az adai függőhidat 2010 decemberében adták át a közúti forgalomnak, az akkori kivitelező cég csődje miatt azonban a létesítmény befejezetlen maradt. A jelenlegi nagyszabású munkálatok célja az, hogy befejezzék az adai függőhíd építését, és elhárítsák az időközben keletkezett meghibásodásokat, valamint megjavítsák a megrongálódott bekötőutakat.

Igor Mirović megtekinti a felújítás alatt álló adai függőhidat  (Csincsik Zsolt felvétele)

Igor Mirović megtekinti a felújítás alatt álló adai függőhidat (Csincsik Zsolt felvétele)

A helyszínen Igor Mirović megtekintette a bácskai oldalon lévő bekötőút és a függőhíd felújítását, majd reményét fejezte ki annak kapcsán, hogy a hidat novemberben újra átadják a közúti forgalomnak, ugyanis a jelenleg is folyamatban lévő munkálatok miatt átmenetileg lezárták a forgalom elől. 

A bekötőút jelentős részén egyelőre egy hatalmas gödör tátong, miután a kivitelező cég dolgozói felszedték az aszfaltot és eltávolították az út alapját, amit jelenleg homokkal és zúzott kővel töltenek fel. A hídról ugyancsak eltávolították az aszfaltot, és közben teszik rendbe a létesítményhez tartozó vízelvezető csatornákat is.

Igor Mirović a hídon tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a létesítmény egyike azoknak a befejezetlen és hűtlen kezeléssel terhelt beruházásoknak, amelyeket az előző tartományi kormánytól örököltek.

A hídról már eltávolították az aszfaltot (Csincsik Zsolt felvétele)

A hídról már eltávolították az aszfaltot (Csincsik Zsolt felvétele)

– Nemcsak a bekötőutakat építjük újjá, hanem a hídon befejezzük azokat a munkálatokat is, amelyek az elmúlt tíz évben nem lettek elvégezve, beleértve a híd izolációját, a csatornák, a hídcsuklók, a korlát rendbetételét és a közvilágítás kiépítését is. Mindazt megcsinálják, amivel egy hídnak rendelkeznie kell.

Abban bízom, hogy novembertől újra zavartalanul megindulhat majd a közúti közlekedés a hídon, valamint a létesítmény teljes egészében elkészül, és megkapjuk rá a használati engedélyt is. És ez legyen egy nagy siker nemcsak Adának, hanem az egész régiónak, mivel ezáltal csökkentjük az utazás hosszát Bácska és Bánát között azokból a városokból és falvakból, amelyek a híd egyik vagy másik oldalán vannak – közölte a tartományi kormányfő.

Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere a község nevében megköszönte Igor Mirovićnak és a tartományi kormánynak, hogy támogatják ezt a projektumot, amelynek köszönhetően egy-két hónapon belül teljes egészében elkészülhet a híd, és végre megkaphatja az állandó használati engedélyt is.