2024. március 29., péntek
SZENTTAMÁS

Újból szennyezi a Krivaja vizét a helyi sertésfarm

A szenttamási polgárok a tavasszal nagy megkönnyebbüléssel fogadták a hírt, hogy a helyi Ökológiai Mozgalom több hónapon át tartó erőfeszítésének és közvetlen akciójának köszönhetően a településen működő két sertésfarm nem szennyezi a Krivaja folyó vizét. A Becsei úton, valamint a Szabadkai úton lévő magánvállalatok huzamosabb ideig nem közvetlen módon, továbbá közvetlenül is a folyóba engedték a folyékony sertéstrágyát.

(Paraczky László felvétele)

(Paraczky László felvétele)

Azóta a mlakai kanyarban lévő sertésfarm a folyékony sertéstrágyát tartálykocsikba gyűjti, és a saját földjeire szórja, az óbecsei Extra-farm pedig a régi, a környezetvédők által betemetett medence helyett újat ásott, és abban tárolja a bűzös folyadékot. A mozgalom tagjai mindkét farm közelében folyamatosan figyelik a terepet. Néhány nappal ezelőtt fű- és nádvágás közben vették észre, hogy az új ülepítő teljesen megtelt, a felesleges sertéstrágya pedig egy rejtett csatornán át (újra) a Krivajába folyik. A szenttamási környezetvédők elnöke, Dragan Kurjački elmondta, hogy az esetről azonnal értesítették az összes felügyelőséget és az önkormányzatot.

− Írásos feljelentést tettünk a köztársasági és a tartományi illetékes szerveknél, továbbá a szenttamási kommunális felügyelőnél. Az önkormányzattól a községi tanács környezetvédelemmel megbízott tanácstagja, dr. Ilija Gazepov szólt, hogy szeretne együttműködni egyesületünkkel, így a feljelentés másolatát neki is megküldtük. Mindannyian megértették, hogy komoly a helyzet, ugyanis már tegnap terepszemlén jártunk a farmnál Ilija Gazepovval és a tartományi vízügyi felügyelőség képviselőjével. A tél folyamán egyszer már végigjártuk az összes lehetséges utat, és minden törvényes eszközzel próbáltuk megakadályozni a farm szennyezését. Végül bíróságra került az ügy, és egyesületünk győztesként került ki belőle, azaz teljese megszűnt a Krivaja szennyezése. Sajnos pár hónap múlva felújult a probléma. Ismét reagáltunk, de egyelőre nem látjuk az ügy megoldását, közben a sertéstrágya látható és kevésbé látható helyen újra átfolyik a Krivajába – mondta az Ökológiai Mozgalom elnöke.

Kiemelte, amennyiben az állami szervek nem reagálnak, (újra) a kezükbe veszik a dolgok irányítását. Mert ami sok, az sok.