2024. április 25., csütörtök
NEMZETEK LIGÁJA

Barátságos meccsek helyett

A koronavírusos időkben meglehetősen ritka, hogy egy sportesemény az eredetileg is tervezett időpontjában rajtol, most mégis ez történik a Nemzetek Ligája 2020/2021-es idényével. Az NL történetének második kiírása kezdetével egyúttal elindul a 2022-es katari vb európai selejtezősorozata is.

A mai rajttól számítva jövő keddig összesen 54 meccs kerül műsorra, egy kivételével pedig (Moldova–Koszovó) mindet a hazai válogatott otthonában játsszák. A találkozókat a pandémia miatt továbbra is zárt kapuk mögött rendezik, októberben és novemberben pedig újabb dupla fordulót tartanak. Az első szezon tapasztalatai alapján a négy divízót kissé átalakították (az A, a B és a C osztály 16 csapatot tartalmaz, a D csak 7-et), viszont az alapvető jutalmazási és büntetési rendszer megmaradt: a divíziók csoportelsői feljutnak, a csoportutolsók kiesnek. Ez alól kivételt természetesen az A osztály jelent, hiszen ott az első helyezettek az egyenes kieséses szakaszban vehetnek részt, és küzdhetnek meg az NL-trófeárt – erre azonban az Eb elhalasztása miatt nem 2021 nyarán, hanem őszén kerül sor. A C divízió négy csoportutolsója rájátszást vív a bennmaradásért, a két vesztes esik ki a D divízióba, ahonnan a két csoportgyőztes kerül a helyükre. Az UEFA eredetileg azért dolgozta ki a – más sportágban már ismert – Nemzetek Ligája-rendszert, hogy felváltsa a barátságos meccsek által előidézett űrt, s a válogatottszünetben ne tét nélküli mérkőzéseket játsszanak a csapatok. A sorozat eredményességéről lehet vitatkozni, de az biztos, hogy a 2020/2021-es szezon is biztosít két pótselejtezős helyet a katari vb-re – igaz, a két válogatott kiléte csak az európai vb-selejtezők zárása után derül ki.

Az elkövetkező napokban a legnagyobb rangadókra természetesen az A divízióban lehet számítani: a többi között Németország–Spanyolország, Portugália–Horvátország, Hollandia–Olaszország és Franciaország–Horvátország derbit is rendeznek. Szerbia és Magyarország egyaránt a B osztályban szerepel, ráadásul mindkét gárda a divízió 3. csoportjában, ahol rajtuk kívül Oroszország és Törökország kapott helyet. A sors furcsa fintora, hogy a mostani első dupla fordulban nem méri össze erejét a két együttes, a szomszédok randevújára csak októberben kerül sor.

A Nemzetek Ligája mai mérkőzései, A divízió: Németország–Spanyolország, Ukrajna–Svájc. B divízió: Bulgária–Írország, Finnország–Wales, Oroszország–Szerbia, Törökország–Magyarország. C divízió: Moldova–Koszovó, Szlovénia–Görögország. D divízió: Lettország–Andorra, Feröer szigetek–Málta.