2024. április 25., csütörtök
NBA

Jokić döntött a drámában

Hősies küzdelmet vívott egymással a Denver és a Utah az NBA nyugati főcsoport-negyeddöntőjének utolsó, hetedik meccsén. A szériában elfáradt gárdák ezúttal nem tudták a megszokott szintű ponttermelést hozni, helyette lassabb folyású találkozót játszottak, amelyen a Nuggets sokkal jobban kezdett: Nikola Jokić vezetésével a nagyszünetben 50:36 állt az eredményjelzőn, de a különbség többször a 19 pontot is elérte (50:31, 55:36). A pihenő után aztán feléledt az első félidőben 2 ponton tartott Donovan Mitchell, a Jazz sztárja 13 pontos negyedet hozott össze, amivel 65:60-ra jött fel a Utah, a teljesen leblokkoló Denver pedig a negyedik negyed elején már hátrányban volt (65:68). Ebben az időszakban a folyamatosan Rudy Goberttel birkózó Jokić tartotta életben a Nuggetset, majd a felek megszenvedett pontokat hozó, fej fej melletti hajrába kezdtek. 74:74-nél a sorozat legjobb denverije, Jamal Murray dobott két duplát, de a Jazz az utolsó percben Gobert zsákolásával visszajött egálra. 27 másodpercnél aztán a Nuggets szerbje bizonyította, miért Joker a beceneve, egy rendkívül nehéz, Gobert takarásából eldobott horoggal visszavette a vezetést csapatának, ami végül a győztes kosárnak bizonyult, miután Mike Conley dudaszóval eldobott triplája lejött a gyűrűről. Jokić 30 ponttal és 14 lepattanóval zárta a meccset, a túloldalon Mitchell 22 pontig, Gobert 19-18-as dupla dupláig jutott.

A Denver ritkán látott teljesítményt mutatott be a győzelemmel, hiszen az NBA történelme során mindössze a 12. alkalommal fordult elő, hogy egy csapat 3:1-es hátrányból fordított a rájátszásban. A Nuggets ellenfele a nyugati főcsoport-elődöntőben a Clippers lesz.

A keleti főcsoportban komoly bajba kerülhet a bajnoki címvédő Toronto, miután a Boston a csapatok második mérkőzését is megnyerte. Jayson Tatumék (34) a harmadik negyed végén 12 pontos hátrányban voltak, de a záró periódusban gyorsan visszakapaszkodtak a meccsbe, az utolsó percben pedig Kemba Walker kosarával bebiztosították a győzelmet, igaz, a Raptortsnál VanVleet még felemelhetett egy hármast a hosszabbításért.

NBA, rájátszás, negyeddöntő, nyugat: Denver–Utah 80:78 (a sorozatot a Denver nyerte 4:3-ra). Elődöntő, kelet: Toronto–Boston 99:102 (0:2).