2024. április 20., szombat
SZERB NEMZETI SZÍNHÁZ

A balett-társulat folytatja munkáját

Ranđelović: Suvalov jól ismeri táncosaink lehetőségeit

A vírusjárvány miatti kényszerszünet után a székvárosi Szerb Nemzeti Színház Balett-társulata megkezdte a próbákat. A táncosok Vladimir Suvalov kijevi balettpedagógus felügyelete alatt gyakorolnak. A vendégpedagógusnak a székvárosi színházba érkezése és a táncidény megkezdése alkalmából – amikor ez a társulat a rendezvényeivel fennállásának 70. évfordulóját ünnepli – Тоni Ranđelovićtyal, a balett-társulat igazgatójával beszélgettünk.

– Fontos számunkra, hogy ott folytassuk a munkát, ahol abbahagytuk március 12-én, a rendkívüli állapot bevezetése előtt, és hogy újra topformába hozzuk a társulatot. Ez nagyon kényes helyzet a táncművészet számára. A táncosok sokáig nem edzettek felügyelettel. Fokozatosan kell megkezdeni a munkát, az edzéseket, a próbákat, hogy ne sérüljenek meg. Ezért dolgozik velük a jeles ukrajnai pedagógus, Vladimir Suvalov, aki egy évvel ezelőtt már együttműködött – mondta a balett-társulat vezetője.

Suvalov Kijevben született 1945-ben. Ott, az Állami Koreográfiai Iskolában diplomázott 1966-ban. Ezt követően a Harkovi Színház és a Kijevi Állami Operaház balett-társulatának a szólistája volt, főszerepeket táncolt egyebek között A hattyúk tava, a Hamupipőke, a Rómeó és Júlia balettelőadásban, és abban az időszakban vendégszerepelt Bulgáriában és Egyiptomban. 1975-től 1980-ig Szentpétervárott a Leonyid és Irina Jakobszon rendezte Koreográfiai miniatűrjeiben közreműködött.

1984-ben a Moszkvai Egyetem Színművészeti Szakán szerzett pedagógiai-koreográfiai oklevelet. Táncpedagógusként kezdett dolgozni a Kijevi Balett Színházban és a Kijevi Állami Zenei Színházban, velük vendégszerepelt Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Ausztriában és Szlovéniában. 1991-ben Staatstheater am Gärtnerplatz müncheni városi színház alkalmazta balettpedagógusként. Ilyen munkakörben tevékenykedett a horvátországi Zágrábban, az ausztriai Insbruckban, a szlovákiai Kassán és Pozsonyban is. Az újvidéki táncosokkal a kapcsolatait még 1997-ben fűzte szorosra, amikor első alkalommal együttműködött a székvárosi Szerb Nemzeti Színház művészeivel és a Balettiskolával, ahol szintén pedagógustapasztalatait osztotta meg.

– Suvalov jól tudja, milyen potenciál rejlik a mi balett-társulatunkban. Szeretnénk, ha a táncosok ismét elérnék a legjobb erőnlétüket, természetesen értelmes határidőn belül és a jelenlegi körülményekkel összhangban, és hogy visszatérjenek a már majdnem befejezett projektumhoz, Az ohridi legenda bemutatójához, amely a balett-társulatunk hetvenéves jubileumának központi rendezvénye lesz – mondta Ranđelović.