2024. április 19., péntek

Szabadon átvilágíható lesz a szerbiai tisztségviselők bankszámlája

Még a rokonok sem lesznek biztonságban

A korrupcióellenes ügynökség hétfőtől a tulajdonos beleegyezése nélkül is ellenőrizheti a munkájához szükséges összes dokumentumot. Amennyiben az adatok eltérnek, ellenőrizheti a tisztségviselők hozzátartozóinak vagyonát is. Ez csak egy újdonság a korrupció megakadályozásáról szóló, éppen hogy életbe lépett törvényben – írja a Tanjug.

A törvény fontos újdonsága, hogy az ügynökség a vizsgált tisztségviselő beleegyezése nélkül is kikérheti a bankszámlái adatait, sőt, a tisztségviselő hozzátartozói körében is vizsgálódhat. Ekkor a testvérek, szülők és más, közelebbi családtagok bankszámláira is kiterjedhet a vizsgálat. Amennyiben ezek a hozzátartozók 30 napon belül nem nyilatkoznak a vagyonukról, szabálysértési eljárás indulhat ellenük. A büntetés 50-től 150 ezer dinárig terjedhet az adatszolgáltatás megtagadása esetén.

Az új törvény az érdekellentétekre is kitér, eszerint minden funkcionárius kötelessége, hogy a vagyonbevallás mellett az esetleges érdekellentétről is beszámoljon. Amennyiben az adott tisztségviselő több tisztséget is ellát, kötelezően ki kell kérnie az ügynökség jóváhagyását. A jogszabály kitér a névtelen bejelentésekre is, amelyekkel kapcsolatban pontosan meghatározza, milyen elemeket kell tartalmaznia a névtelen bejelentésnek ahhoz, hogy a korrupció ügyében eljárás induljon.