2024. március 29., péntek

Stabilitás jellemzi a szerb munkaerőpiacot

Nagy a kereslet az építőipari munkások, az orvosok és az egészségügyi dolgozók iránt, hiány van postásokból, ételszállítókból, szociális munkásokból és gondozókból...

A járványhelyzet nagyban kihatott a gazdaságra a második negyedévben, de a kormány által hozott gazdaságserkentő intézkedéseknek köszönhetően sikerült megőrizni a gazdasági stabilitást, valamint a munkahelyeket – nyilatkozta a belgrádi közszolgálati televízió reggeli műsorában Zoran Martinović, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat igazgatója. Az év elején mintegy 515 000 munkanélkülit tartottak számon, de augusztusra a helyzet megváltozott. A gazdasági mentőcsomagnak köszönhetően jelenleg ugyanannyi a munkanélküliek száma, mint egy évvel ezelőtt.

– Biztos vagyok abban, hogy év végéig képesek leszünk megőrizni a stabilitást, és bízok benne, hogy jövőre is kevesebb munkanélküli fog szerepelni a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában – közölte Martinović.

Szerbiában a leggyorsabban az informatikusok, az építész-és gépészmérnökök, valamint a közgazdászok juthatnak álláshoz, de nagy a kereslet az építőipari munkások, orvosok és az egészségügyi dolgozók iránt is. Ezenkívül hiány van még postásokból, ételszállítókból, szociális munkásokból és gondozókból is. Az igazgató hangsúlyozta, hogy a szerb munkaerőpiac teljesen működőképes, az elbocsátások száma pedig elenyésző.

– A járvány okozta válság leginkább az idegenforgalmat, vendéglátóipart, kiskereskedelmet és a közlekedést érintette. A rendkívüli állapot megszűnése után azonban ezeknek az ágazatoknak is sikerült helyreállniuk. Csupán a turizmusban nem jegyeztek több munkavállalót, de a kereskedelmi ágazatban mindenképpen – fejtette ki Martinović.

Emlékeztetett arra, hogy a járvány és a rendkívüli állapot ideje alatt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásába lehetséges volt elektronikus úton is bejelentkezni, és a munkanélküliek értesítést kaptak, hogy nem törlik őket a rendszerből, mivel sokan nem tudtak regisztrálni.

– A kormány által hozott intézkedések és az Első fizetésem kormányprogram, amely 10.000 fiatalnak nyújt elhelyezkedési lehetőséget, mindenképpen hozzájárul ahhoz, hogy a munkaerőpiac továbbra is stabil maradjon – véli Martinović.