2024. április 18., csütörtök
FOTÓJEGYZET

Baywatch Zomborban

Többször foglalkoztunk már lapunkban a zombori Tromeđa kirándulóhely stégjével. A kényesebb nyelvérzékűek számára jegyzem meg, hogy a hely megnevezésére szándékosan nem használom a hármashatár kifejezést, mert az három egyenrangú terület találkozását jelöli a földrajzban, ilyesmiről pedig szó sincs Zomborban.

A zombori strandőr (Fekete J. József felvétele)

A zombori strandőr (Fekete J. József felvétele)

A stéggel kapcsolatosan először arról számoltunk be, hogy a drága (köz)pénzen felújított kirándulóhely fából ácsolt stégje három évet se tartott ki, a deszkák egy része elkorhadt, egy részét pedig valakik fölszaggatták. Már akkor jeleztük, hogy strandőr, vízi mentő, elsősegélynyújtó hely hiányában a terület nem számít szabad strandnak se, legfeljebb vadstrandnak. Három hétre rá arról írhattunk, hogy foganatja lett a sajtó érvelésének, egyelőre ismeretlen valakik elbontották a stég mozdítható deszkáit, csupán a gerendaváz maradt a helyén, egy műanyag szalaggal elzárva a látogatók elől.

Ám az újságíró olyan emberfajta, amely szeret visszatérni a „tett színhelyére”. Legutóbbi ilyen visszatérésem során már „strandőrt” is találtam a Tromeđán. Egy kutyust, aki a stég árnyékában keresett hűvöst magának a csatornaparton. Nem kimondottan egy David Hasselhoff a Baywatch-sorozatból, de strandőrnek elmegy. Bár az is megtörténhet, hogy az építkezési területet őrzi. Aligha megbízásból, inkább magánszorgalomból.