2024. április 23., kedd

Folytatódik a 10 000 fa Újvidékért akció

A múlt évi kezdeményezésen több mint 6000 csemetét ültettek el

Újvidék lakosainak, illetve a forgalomban részt vevő gépjárművek számának növekedése a város légszennyezettségét is befolyásolta. A probléma egyik megoldásaként tavaly kezdődött el a 10000 fa Újvidékért akció, amely több hónap után most ismét folytatódik. A palánták nagy része ezúttal egy szélvédő övezet létrehozására összpontosul Tiszakálmánfalva közelében. Emellett a Felszabadulás sugárútra, a Bata Brkić utcába, valamint az Egyetemi városba ültetnek facsemetéket. Ugyanakkor tervben van egy geoinformációs rendszer kidolgozása is.

(Dávid Csilla felvétele)

(Dávid Csilla felvétele)

– Ez az első lépés a zöld területek kataszterének létrehozásához. Készülni fog egy fotótérkép Újvidék városáról és a külvárosi településekről. Minden fának saját azonosító száma lesz. Ha mindezt befejezzük, egy új rendszerünk lesz, az úgynevezett zöld növények katasztere, amely segítséget nyújt Újvidék tereprendezésével kapcsolatos munkák további tervezésében és végrehajtásában – mondta Jelena Moravski, a Városi Környezetvédelmi Igazgatóság munkatársa.

A városi környezetben történő fásítást megelőzi az egyes növények telepítési és növekedési igényeinek felmérése.

A légszennyezettség csökkentésének egy másik megoldása az alternatív közlekedési módok lennének. A városi tanács azt javasolta valamennyi intézménynek és vállalatnak, hogy a közbeszerzések tervezésénél részesítsék előnyben azokat a járműveket és munkagépeket amelyek kevésbé szennyezik a környezetet.