2024. március 28., csütörtök

Sok kicsi sokra megy

Topolyai szülők szerveztek jótékonysági akciót a tóparton

Sok kicsi sokra megy, vagy a Jónak lenni jó jelmondattal is szervezhették volna a vasárnap délutáni jótékonysági vásárt azok a topolyai fiatal anyukák, akik úgy döntöttek, hogy kihasználják a topolyai tópart közkedveltségét – hétvégenként több ezren keresnek itt menedéket a kánikula elől –, egy jó ügy érdekében.
Már néhány héttel ezelőtt a jótékony limonádé piaci árusításával bekapcsolódott Topolya abba az emberbaráti akcióba, amelyet Pál Gajódi Olivér, a bajmoki beteg kisfiú gyógykezelésére indítottak. Azóta már a község több településén szerveztek eladással egybekötött gyűjtést, és a szülők, főként anyukák, vasárnap a Topolyai-tó nagyszámú látogatóját célozták meg Édes vasárnap – Lana és Olivér megsegítésére elnevezésű akciójukkal.

Nagy volt az érdeklődés a sütemények és játékok iránt (Herceg Elizabetta felvétele)

Nagy volt az érdeklődés a sütemények és játékok iránt (Herceg Elizabetta felvétele)

A tóparton volt Tóth Diósi Arabella is, aki elindította községünkben a gyűjtést.

– Nekem mindig is fontos volt a segítségnyújtás, most pedig, hogy gyermekeim vannak, ez még mélyebb érzéseket ébreszt bennem. Néhány héttel ezelőtt sikeresen elindítottam egy mozgalmat, amit aztán rengetegen átvettek tőlünk, és Vajdaság-szerte sok településen árulták a „jótékony limonádét”, így jött az ötlet, hogy a tóparton is megszervezhetjük egy kicsit nagyobb formában az akciót. Engem is felkértek a szervezők, hogy csatlakozzak, szívesen el is vállaltam, és nagyon boldog volt a szívem, mikor láttam, mennyi ember csatlakozott hozzánk, sok felajánlásban volt részünk, és úgy gondolom, hogy egy sikeres napot tudhatunk magunk mögött. Mindenkinek hálásan szeretném megköszönni az adományt, és köszönet a kedves polgároknak, akik bármilyen módon segítették a munkánkat! – foglalta össze gondolatait az anyuka.

– A közösségi médiában tapasztalt nagyszabású összefogás hatására döntöttünk úgy, hogy mi is bekapcsolódunk tömegesebben és összefogva ebbe az akcióba, most először szerveztük meg a jótékonysági vásárt, de remélem, hogy lesz folytatása. Nagyos sok sós és édes sütemény, játék, kézimunka is összejött, bőven volt mit kínálni, de sokan csak a pénzadományt tették a kikészített üvegekbe – mondta Selena Matković, az egyik főszervező, aki köszönetét fejezte ki minden adományozónak.

A tóparti jótékonysági vásár szervezői (Herceg Elizabetta felvétele)

A tóparti jótékonysági vásár szervezői (Herceg Elizabetta felvétele)

– Több mint tízen vagyunk, akik összefogtunk ez alkalommal, volt, aki csak az elkészült süteményeket adta be, köztük pékségek is, volt, aki egészségügyi maszkot, és volt, aki díszhalat adományozott. Valójában mi nem is árultunk, inkább mindenki önkéntesen adományozott, amennyit gondolt és tudott, és bármit választhatott a gazdagon megrakott asztalunkról. Emellett az óvónénik nyakláncot készítettek a gyerekekkel, ugrálóvár és trambulin is volt, jó érzés, hogy megtesszük, ami tőlünk telik – mesélte Horváth Hargita, aki szintén nagy szerepet vállalt a megmozdulás megszervezésében. Azt is elmondta, hogy nem tudták tétlenül nézni a nehéz helyzetbe került családok gondjait, és igaz, hogy ahhoz, hogy a kisgyerekek meggyógyuljanak, nagyon sok pénzre van szükség, a cél elérése még messze van, de az összefogásukkal is egy lépéssel előbbre léptek a cél elérése érdekében.

Az akció délután négytől nyolcig tartott, összesen 72 614 dinárt gyűjtöttek össze, az összeg fele-fele arányban a két ritka betegségben, gerincizom atrófiában szenvedő kisgyerek, Lana és Olivér gyógykezeltetésére nyitott folyószámlákra került.